Sălajul european. Județul campion la dezinstituționalizarea copiilor

Autor  Ionel Lespuc   în       4 years în urmã     1822 Vizualizări.  

Separarea fizică de comunitate și familie limitează extrem de mult capacitatea și abilitățile celor care locuiesc sau cresc în instituții de a se integra pe deplin în comunitatea din care fac parte și, la un nivel mai extins, în societate. De aceea, strategia europeană 2010-2020 prevede, din punct de vedere strategic, trecerea de la îngrijirea instituționalizată la cea de la nivelul comunității. Concret, dacă ne referim la tineri, Comisia Europeană finanțează prin axa prioritară 8 a Programului Operațional Regional, obiectivul specific 8.3 – Creşterea gradului de acoperire cu servicii sociale, mutarea copiilor instituționalizați în case de tip familial.

În regiunea de nord-vest, campion la acest capitol este județul Sălaj, potrivit lui Szilagyi Robert Istvan, vicepreședintele Consiliului Județean.

„La nivel de regiune suntem campioni, dar și la nivel de țară suntem printre județele fruntașe. Avem proiecte europene semnate pentru deschiderea a opt case de tip familial. Există județe care nici nu s-au deranjat să depună proiecte pentru dezinstituționalizarea copiilor”, a spus Szilagyi.

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sălaj a semnat patru contracte de finanțare săptămâna trecută, prin care se închid patru centre de plasament, respectiv se deschid opt case de tip familial și două centre de zi în zonele Șimleu Silvaniei și Jibou.

9,3

milioane de lei este totalul fondurilor nerambursabile atrase de Consiliul Județean Sălaj, prin Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, pentru mutarea copiilor în mediul mult mai prietenos al caselor de tip familial.

Șimleu 1– Închiderea Centrului de plasament Șimleu Silvaniei și înființarea a două case de tip familial: Casa de tip familial Silvania și Casa de tip familial Măgura, precum și a unui Centru de zi pentru Dezvoltarea Deprinderilor de Viață Independentă

  • Valoarea eligibilă nerambursabilă din fonduri europene: 2.623.794,99 lei
  • Valoarea totală a proiectului: 3,748,278.54 lei

Șimleu 2 – Închiderea Centrului de Plasament Simleu Silvaniei şi înfiinţarea a două case de tip familial: Casa de tip familial Cireșarii, în localitatea Şimleu Silvaniei şi Casa de tip familial Maria, în localitatea Crasna

  • Valoarea eligibilă nerambursabilă din fonduri europene: 1.231.825,50 lei
  • Valoarea totală a proiectului: 3.534.500,65 lei

Jibou 1- Închiderea Centrului de Plasament Jibou şi înfiinţarea a două Case de Tip Familial: Mirşid şi Var, respectiv a unui Centru de Zi pentru Dezvoltarea Deprinderilor de Viaţă Independentă

  • Valoarea eligibilă nerambursabilă din fonduri europene: 2.815.250,72 lei
  • Valoarea totală a proiectului: 4.057.705,75  lei

Jibou 2 – Închiderea centrului de plasament Jibou și înființarea a două case de tip familial: Someș Odorhei nr.2 și Inău

  • Valoarea eligibilă nerambursabilă din fonduri europene: 2.721.128,92 lei
  • Valoarea totală a proiectului: 3.887.327,02 lei

DECLARAȚIE

„În casele de tip familial vor fi cel mult 12 de copii, iar aceștia vor putea fi tratați cu mai multă atenție, mai aproape de nevoile pe care le au. Termenul de finalizare a investițiilor este 2021.”

Szilagyi Robert Istvan, vicepreședintele Consiliului Județean

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.