Sabin Sărmaș: Scutirea de impozit pentru câștigurile din crypto ar putea scoate la lumină sute de milioane de euro

Autor  admin   în       1 saptãmânã în urmã     279 Vizualizări.  

Clujeanul Sabin Sărmaș, deputat și inițiator al amendamentului privind scutirea de impozit pentru câștigurile din criptomonede, estimează că măsura ar putea aduce la suprafață cel puțin câteva sute de milioane de euro în economia României. Această excepție fiscală, valabilă până la 31 iulie 2025, reprezintă un punct de plecare („moment T0”), în care autoritățile ar putea obține o imagine mai clară asupra pieței crypto locale, în care sunt implicați între 350.000 și 600.000 de investitori, conform estimărilor.

„Aș vrea să vă dau un răspuns mai exact, dar nu avem date clare în acest moment. Pariul meu este că vorbim de câteva sute de milioane de euro, cel puțin,” a declarat Sărmaș, pentru zf.ro. El consideră că măsura este crucială nu doar pentru a aduce câștigurile la lumină, ci și pentru a transmite un semnal internațional că România poate deveni un loc atractiv pentru companii din industria blockchain și crypto.

Un cadru fiscal mai prietenos pentru investitori

Conform legii adoptate de Parlament, câștigurile din monede virtuale nu vor mai fi impozitate cu 10% până la 31 iulie 2025. Totuși, investitorii vor continua să plătească contribuțiile la sănătate (CASS) și să depună Declarația Unică.

Sabin Sărmaș consideră că măsura va încuraja investitorii români să-și declare câștigurile fără teama blocajelor fiscale. „Probabil vor intra câteva zeci sau sute de milioane de euro în economia românească, bani ai unor investitori români sau bani ai unor investitori străini care își vor scoate banii aici,” a explicat deputatul.

Cu toate acestea, Sărmaș subliniază că măsura nu rezolvă provocările întâmpinate de investitorii crypto în relația cu băncile, unde transferurile mari sunt adesea blocate pe fondul reglementărilor legate de prevenirea spălării banilor (AML) sau procedurile KYC (Know Your Customer). „Amendamentul nu rezolvă această problemă, dar scapă băncile de o grijă: nu se mai pune problema unei rețineri, pentru că nu datorează nimeni niciun fel de impozit,” a spus el.

O piață crypto estimată la miliarde

Deputatul clujean estimează că deținerile românilor în monede virtuale sunt „de ordinul miliardelor”. Cu toate acestea, datele oficiale furnizate de ANAF indică faptul că românii au declarat câștiguri de aproximativ 712 milioane de lei în 2023, în scădere față de 1,32 miliarde de lei în 2021, anul în care piața crypto a atins o capitalizare globală record.

„Statul a încasat cel mai mult într-un an 45 de milioane de euro din taxe și impozite pe câștigurile din criptomonede. Ar putea ajunge la suma asta doar din CASS-ul pe care l-ar plăti 100.000 de investitori,” a explicat Sărmaș.

Un semnal pentru viitor

Pentru Sărmaș, scopul amendamentului nu este doar legat de criptomonede, ci și de tehnologia blockchain, pe care o consideră esențială pentru dezvoltarea Web 3.0 și a startup-urilor inovatoare. „Putem da un semnal cum l-am dat pe cel cu scutirea de impozit pentru angajații din IT. Doar cu această prevedere nu vor exploda în România startup-urile bazate pe tehnologia blockchain, dar este un mesaj la nivel global care te poziționează,” a declarat el.

Adoptarea măsurii ar putea transforma România într-un actor mai competitiv pe scena tehnologiilor emergente. „Nu sunt atât de importante criptomonedele, dar e importantă tehnologia blockchain, care stă la baza multor aplicații și startup-uri din lume,” a concluzionat Sărmaș.

Legea urmează să fie promulgată de președintele Klaus Iohannis, iar efectele măsurii vor putea fi evaluate în următorii doi ani, un interval crucial pentru poziționarea României pe piața globală a tehnologiilor blockchain.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.