Să știm și noi! Cum vrea USR să aducă mai multă transparență în Primăria Cluj

Autor  Ionel Lespuc   în       3 years în urmã     1948 Vizualizări.  

Alianța USR PLUS este într-o situație ciudată. Guvernează, la nivel național, dar este în opoziție la Cluj-Napoca, așa cum e și în Consiliul Județean. Din această postură, de opozanți ai administrației Boc, reprezentanții USR PLUS vin cu propuneri de transparentizare a municipalității. Consilierul local Adriana Cristian a venit cu ideea unui panou de control al proiectelor municipiului.

“Pe pagina web a Primăriei Cluj-Napoca se regăsesc informații referitoare la proiectele aflate în desfășurare în mai multe submeniuri, însă acestea conțin doar o descriere sumară a scopului, nu și detalii relevante ca: data de începere a proiectului, etapa curentă în cadrul procedurii de implementare, termenul estimat de finalizare, starea proiectului, persoana de contact/persoana responsabilă de implementarea proiectului din partea primăriei, manager de proiect și firma care implementează acest proiect, termenul de execuție, ori costul estimat inițial”, a scris Adriana Cristian.

Project manager în industria IT, consilierul local a explicat exact cum ar trebui realizat acest panou de control, care va putea fi accesat pe website-ul Primăriei. “Compania care va actualiza pagina web va trebui să includă următoarele câmpuri: categorie proiect, scop proiect, stadiu proiect, data estimată de finalizare, data inițială de finalizare, cost implementare. Panoul de control al proiectelor va fi integrat cu aplicația MyCluj într-o faza secundară a proiectului, aplicație prin care se preiau majoritatea temelor și a problemelor de la cetățeni și unde poți găsi informații referitoare la proiecte ce nu se regăsesc pe pagina web a Primăriei Cluj-Napoca”, a cerut consilierul local. Adriana Cristian crede că este nevoie de crearea unor pagini detaliate pentru proiectele de mare anvergură, cu bugete de peste 1 milion de euro sau impact major.

Cum vede Adriana Cristian noua secțiune:

  • Categorie proiect: Mobilitate, Mediu & Spații verzi, Educație, Sănătate, Eficiență, etc
  • Scop proiect: detalierea rezultatelor estimate la finalizarea proiectului și motivarea nevoii cu indicarea programului politic din care proiectul face parte
  • Etapă de implementare: notă de fundamentare, studiu de prefezabilitate, studiu de fezabilitate, proiectare, execuție, recepție, garanție, recepție finală.
  • Stadiu proiect (distinct pentru fiecare etapă): planificat, în licitație, în lucru, finalizat, anulat sau amânat
  • Data estimată de finalizare: data estimată la care se recepționează proiectul
  • Data inițială estimată de finalizare: data estimată inițial la care se recepționează proiectul în cazul în care au apărut întârzieri va diferi de data estimată de finalizare
  • Cost implementare: buget estimat și buget estimat inițial
  • Link detalii: Link către documentația proiectului (HCL aprobare, etc)

Consilierul local a explicat și care sunt, în opinia sa, beneficiile implementării acestui proiect: facilitarea accesului la informație pentru cei interesați și astfel reducerea timpului alocat pentru a răspunde acestor întrebări de către departamentul dedicat, accesul la informațiile publice are impact direct, măsurabil, asupra satisfacției clujenilor prin reducerea timpului de așteptare în vederea obținerii unor informații de interes legate de stadiul de implementare al proiectelor, încurajarea participării cetățenilor în deciziile administrației publice ca urmare a implementării modului de feedback, confirmarea poziției de lider a administrației publice clujene în ce privește digitalizarea și transparența, degrevarea departamentului de relații cu publicul de soluționarea unor cereri de informații publice având în vedere că informații vor fi disponibile public automat.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.