Să deschidem centrul pietonilor, în weekend; și să îl închidem mașinilor. Propunerea unui activist

Autor  Ionel Lespuc   în       1 year în urmã     3642 Vizualizări.  

 

Un activist civic de la ong-ul SOS – Societate Organizată Sustenabil, Adrian Costina (foto), a stat joi patru ore în ședința de Consiliu Local Cluj-Napoca doar pentru ca, la urmă, să poată face o propunere:

aceea ca municipiul să urmeze modelul Bucureștiului și să închidă traficului (sau poate, mai corect, să deschidă pietonilor) câteva artere din centru, pe o perioadă de 24-36 de ore.

Am fost la București și am văzut cât de entuaziastă, cât de vibrantă este lumea care se plimbă, în weekend, pe arterele închise circulației rutiere. Propunerea mea este să preluăm acest model de bune practici și la Cluj”, a conchis Costina.

Activistul civic a sugerat ca acest lucru să se realizeze de sâmbătă după-amiază până duminică seara. Strada Napoca, Piața Unirii și Bulevardul Eroilor să fie complet închise și să devină pietonale, respectiv să se umple de terase temporare.

În Budapesta, de exemplu, pe timp de weekend, apar așa-numitele “parklets”, terase temporară întinsă pe o parte dintre locurile de parcare de pe marginea arterelor din centru.

Ar fi afectată doar circulația auto-velo pe axa vest-est, care s-ar muta exclusiv pe strada Avram Iancu.

Media9 a lansat propunerea de acum un an.

Cum ar fi să devină centrul Clujului pietonal, în weekend?

Adrian Costina a primit un răspuns din partea viceprimarului Dan Tarcea. “Sper să lăudați când mergeți în alte orașe și modelele de bune practici de la Cluj, că avem și noi destule. Noi avem o inițiativă cu străzi deschise; au fost șase evenimente în cartiere și unul în centrul orașului. Vă invit să participați. Colegii mei de la “Evenimente” au în analiză etape ale unor astfel de inițiative”, a fost mesajul lui Tarcea.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.