S-au zgârcit cu viitorul Clujului. PUG pe bani mărunți

Autor  Ionel Lespuc   în       3 years în urmã     1647 Vizualizări.  

Clujul așteaptă cu nerăbdare noul plan urbanistic general; procesul de actualizare este în curs, am scris AICI că societatea care a câștigat licitația, Synergetics Corporation, este în procesul de strângere de date de la autoritățile locale. Numai că toți specialiștii au observat un lucru: acest PUG se face pe “bani mărunți”. 

„Vom face tot ce putem pentru Cluj”, dar… PUG-ul municipiului NU va fi gata la timp

Estimarea privind licitația pentru noul PUG a fost de 2,5 milioane de lei, iar Synergetics a câștigat cu 1,75 milioane. Iar zgârcenia arătată de administrația locală se va vedea în instrumentul în baza căruia ar urma să se dezvolte Clujul până în, să zicem, 2035. Ca să facem o comparație, strategia de dezvoltare urbană durabilă, realizată de Banca Mondială, costă Clujul 800.000 de euro, de peste două ori mai mult decât PUG-ul.

Invitat luni la Real Estate Agenda, emisiune realizată de Napoca FM, în colaborare cu Media9, Adrian Ilie, acționat la Synergetics Corporation, a criticat modul în care admninistrațiile locale, în general, tratează planificarea urbană. “Există în rândul autorităților publice locale din România, care nu fac cu anii mai nimic, mentalitatea că un plan urbanistic general rezolvă toate problemele unui oraș, și de trafic, și de urbanism.. Nu este așa. Nu mă feresc să spun că alocările bugetare nu sunt pe măsura importanței contractului. Nu poți să rezolvi probleme ambițioase precum traficul cu bugete care nu au legătură cu plata experților pentru astfel de contracte”, a spus Ilie.

În emisiune a intervenit și arhitectul Horațiu Răcășan, coordonatorul echipei care a realizat caietul de sarcini. Acesta a subliniat că Primăria clujeană a redus costurile pentru PUG. “La corelarea dintre buget și ierarhia importanței elementelor constitutive ale PUG, nu a mai depins de noi. Noi am putut da niște procentaje pe care ordonatorul îmi imaginez că le-a schimbat ulterior, când a văzut despre ce este vorba”, a spus Răcășan.

Mergem și mai departe cu comparațiile. Specialștii spun că un studiu de trafic făcut conștiincios poate ajunge la un milion de euro. Asta ne duce cu gândul la planul de mobilitate urbană durabilă pus în consultare publică, care de asemenea a arătat o zgârcenia a Clujului privind planificarea. Din informațiile noastre, PMUD a fost realizat cu câteva zeci de mii de euro.

About