S-a spart balonul! Alin Tișe, despre viitorul Spital Regional de Urgență de la Cluj: „Nu sunt foarte optimist”

Autor  Tudor Știrbu   în       2 years în urmã     1913 Vizualizări.  

Într-o intervenție radio online la Napoca Live, președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a fost întrebat de realizatorul emisiunii care este situația viitorului Spital Regional de Urgență, care ar trebui să se construiască la Florești.

Cât s-a scris, cât s-a povestit…!

Despre Spitalul Regional de Urgență se vorbește de peste 10 ani, s-au scris mii, poate zeci de mii de articole, au fost realizate numeroase conferințe de presă cu acest subiect. Chiar și-n perioada pandemiei, când prezența fizică era restricționată la sânge, Consiliul Județean Cluj emitea comunicate în care vorbea despre situația viitorului spital regional: în ce etapă se află, ce au mai făcut autoritățile locale și județene, cum va arăta, ce secții va avea, de câte paturi va dispune, câți medici și personal medical vor lucra aici etc.

Dar iată că balonul s-a dezumflat! În emisiunea de astăzi, de la Napoca Live,  șeful deliberativului județean, Alin Tișe, a spus că proiectul Spitalului Regional de Urgență de la Florești a trecut de la autoritatea județeană în subordinea guvernului și că el, personal, nu e optimist ca edificarea lui va fi realizată într-un termen apropiat.

„Care e situația cu acest spital? Când va intra buldozerul și când va fi internat primul bolnav aici?”, a întrebat realizatorul emisiunii.

„Spitalul Regional de Urgență din Florești a fost preluat în integralitate de către guvern. Autoritățile publice nu mai au competență în niciun fel. Nici Primăria Cluj-Napoca, nici Primăria Florești, nici Consiliul Județean Cluj. Mai exact, guvernul a prins patru spitale în finanțare acum doi ani. Clujul este printre acestea, iar spitalul va fi finanțat din bani europeni, dar gestionat exclusiv de ministerul Sănătății.

Cu alte cuvinte, e un spital care nu mai aparține de autoritățile locale. Ce putem noi face este să susținem cu infrastructura pe care o putem face noi ca autorități județene, respectiv cheltuielile legate de utilități care vor fi făcute acolo, iar clădirea va fi realizată de către minister.

Citește și acest articol: S-a aflat cine a câștigat licitația pentru proiectarea Spitalului Regional de Urgență Cluj

Nu știu exact date ca să vă spun când vor începe lucrările acolo, când va fi luată prima cupă de acolo. Ce pot să vă spun este că, odată intrat pe lista de finanțare, jumătate din greutate este rezolvată. Finanțarea era esențială și este prinsă. Acuma, sigur, cu ritmul ministerului, vom vedea care este ritmul acesta, mai mare sau mai mic”, a declarat Tișe.
Realizatorul emisiunii a intervenit în discuție spunând că, la ritmul pe care Ministerul Sănătății l-a arătat (în ultimii 30 de ani – n.r.) n-ar fi vorba de optimism în privința viitorului spital regional.

DECLARAȚIE:

„Nu sunt nici eu foarte optimist. Am avut și eu cu ei (cu cei de la Ministerul Sănătății – n.r.) un incident anul trecut legat de Institutul de Transplant Renal, în care, ca să se răfuiască între ei, au trimis aici un control care a constatat foarte multe nereguli la acest institut, nereguli care pun în pericol atât viața pacienților cât și a medicilor și asistentelor de acolo… Și după ce au constatat aceste nereguli, au plecat cum au venit și mi-au trimis o scrisoare în care mi-au zis să rezolv eu problema”, a explicat Alin Tișe, la postul de radio Napoca Live.

Cum va arăta viitorul spital, cel mai mare din Transilvania

Proiectul viitorului Spital Regional de Urgență de la Florești este realizat prin Programul Operaţional Regional, urmând ca noua unitate medicală să fie funcţională în luna martie 2027.

Spitalul Regional de Urgență Cluj se va întinde pe o suprafaţă de peste 150.000 mp, va avea 849 de paturi pentru îngrijirea pacienților internați, 19 săli de operație, 60 de paturi pentru urgențe, 70 de camere pentru îngrijiri în ambulatoriu și circa 80 de camere dedicate serviciilor de diagnostic și tratament (imagistică, servicii chirurgicale, endoscopie, cardiologie etc.).

540

de milioane de euro este valoarea totală a investiției, inclusiv TVA

Conform proiectului, noul spital va avea şi o unitate de mari arşi, cu 12 paturi, dintre care şase cu propria sală de operaţie. În plus, spitalul va dispune de aproape 1.400 de locuri de parcare, dintre care 456 vor fi subterane.

 

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.