S-a lansat o licitație de 44 de milioane de lei. Bulevard modern pe fonduri europene

Autor  Ionel Lespuc   în       6 years în urmã  

Pe site-ul de achiziții publice a fost postat un anunț de licitație al Primăriei Cluj-Napoca. “Proiectare, asistență tehnică și execuție lucrări pentru obiectivul de investiții LUCRĂRI DE MODERNIZARE BULEVARDUL 21 DECEMBRIE 1989: Realizare benzi dedicate transportului public în comun-etapa 1 (inclusiv lucrări de infrastructură, amenajare spațiu public, semaforizare, iluminat public și mobilier urban) (…). Valoarea estimată totală este de 44.297.451,45 lei fără TVA, din care: valoarea estimată a serviciilor de proiectare este de 851.942,27 lei fără TVA, iar valoarea estimată a lucărilor este de 43.445.509,18 lei fără TVA”.

Ofertele se pot depune până în 29 martie, potrivit licitatia.ro. Am discutat despre proiect cu Ovidiu Cîmpean, director în cadrul Primăriei.

“Proiectul prevede extinderea spațiului pietonal, lărgirea benzilor dedicate pentru transportul în comun de la 3 la 4,5 metri, modernizarea iluminatului public cu tehnologie LED, amplasarea de mobilier urban modern și plantarea a peste 200 de arbori. Va fi implementat și un sistem inteligent de management al traficului, care va permite numărarea mașinilor, a bicicletelor și a pietonilor, dar și identificarea mașinilor care trec pe roșu sau intră pe banda dedicată transportului în comun. Aceste date ne vor ajuta la îmbunătățirea politicilor publice. Proiectul se înscrie în programul mai amplu al municipalității, de regândire a spațiului public”, a spus Cîmpean, pentru Media9.

Bulevardul 21 Decembrie are șanse să devină cea mai “smart” arteră a Clujului, poate și a țării, așa cum Media9 a scris AICI încă de acum două luni.

Vor fi stații de încărcare a mașinilor, bicicletelor și trotinetelor electrice, arbori care se udă singuri, 23 de băncuțe care vor capta energia solară și vor fi dotate cu prize USB. Poate cele mai interesante vor fi sistemele de monitorizare a traficului: “unda verde” va fi realizată prin comunicarea unor senzori din asfalt cu semafoarele, iar municipalitatea a gândit inclusiv un sistem de monitorizare a șoferilor care trec pe lumina roșie a semaforului. Big Brother are treabă multă: va fi monitorizat video traficul de pe banda bus, de pe pistele de biciclete, chiar și pietonii vor fi urmăriți.

Banda dedicată pentru mijloacele de transport în comun va fi separată fizic de benzile pentru traficul general. Vor fi plantați arbori, așa cum sunt și pe Horea sau Moților. Dispare însă o bandă pe sensul spre centru, dar nu și în intersecții, iar în locul parcării din fața bisericii Sf. Petru ia naștere o piațetă, cu arbori și băncuțe.

1698

de metri liniari vor fi modernizați pe Bd. 21 Decembrie în cadrul acestui proiect. De asemenea, sunt vizați și 62 de metri liniari de pe strada David Ferenc.

Iată ce dotări va avea Bulevardul 21 Decembrie:

  • Sisteme de iluminat pentru pietoni/benzi autobuz+biciclete/carosabil – 116 bucăți
  • Sisteme de iluminat pentru trecerile de pietoni – 33 de bucăți
  • Conector subteran pentru evenimente – o bucată
  • Conector pentru iluminat arhitectural – 6 bucăți
  • Stație încărcare auto (taxi) – două locuri
  • Stație încărcare biciclete și trotinete electrice – 60 de locuri
  • Bănci cu prize USB – 23 de bucăți
  • Sisteme de afișaj public și orientare turistică – 23 de bucăți
  • Cișmele – 8 bucăți
  • Arbori cu sistem cu senzori pentru udare automată – 23 de bucăți

Sistem integrat ITS (semaforizare):

  • Subsistem de comunicație prin fibră optică și canalizație electrică pentru alimentare echipamente
  • Subsistem de management al traficului (semafoare, dispozitiv acustic avertizare pietoni, senzori trafic)
  • Subsistemul de supraveghere video (CCTV)
  • Subsistemul de depistare a trecerii pe culoarea roșie a semaforului (cameră “speed-enforcement”, camera ANPR – supraveghere benzi dedicate transportului public, cameră video analiză pietoni/bicicliști)

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.