S-a anunțat oficial: de când nu vor mai circula trenuri între Aghireș și Poieni. Încep lucrările de modernizare a magistralei Cluj-Napoca – Oradea

Autor  admin   în       1 year în urmã  

Traficul feroviar va fi închis între Aghireș și Aleșd, pe Magistrala 300 Cluj-Napoca – Oradea – Frontieră Ungaria, începând de luni, 8 ianuarie 2024. Pe acest lot se fac lucrări de modernizare și de electrificare a infrastructurii feroviare cu bani din PNRR.

36

de luni pentru modernizarea/electrificarea lotului 2 Aghireș – Poieni, județul Cluj (cu o lungime de 37 de kilometri)

Este primul lot cu lucrări și șantier deschis, asocierea Alstom – Arcada (RailWorks) având la dispoziție 36 de luni pentru modernizarea/electrificarea lotului 2 Aghireș – Poieni (37 km). Potrivit economedia.ro, pe lotul 3, Poieni – Aleșd (57 km), asocierea FCC – Gulermak (Spania – Turcia) va începe lucrările după ce primește autorizația de construire. Pe lotul 4, Aleșd – Frontieră Ungaria (47 km), va lucra asocierea WeBuild – Pizzarotti – Salcef.

CITAT

„Începând cu data de 08.01.2024, trenurile de călători vor circula pe relația Cluj Napoca – Aghireș și retur, respectiv Aleșd – Oradea – Frontieră Ungaria și retur, iar pe relația Aghireș – Aleșd se va asigura transbordare auto pentru călători. Precizăm totodată faptul că, în cazul în care apar modificări și pe alte loturi, modificări care impun condiții speciale de circulație, publicul călător va fi informat din timp cu privire la orice măsură care implică circulația trenurilor pe acestea”.

Compania CFR Infrastructură

Ministerul Transporturilor a emis în octombrie 2023 autorizația de construire pentru modernizarea lotului 2 al Magistralei CFR 300 Cluj-Napoca – Oradea, lotul 2 Aghireș – Poieni fiind primul mare contract feroviar finanțat din PNRR unde pot începe lucrările de execuție.

Contractul pentru modernizarea lotului 2 de pe M 300 a fost semnat cu Asocierea Alstom – Arcada pe 21 decembrie 2022 pentru 1,5 miliarde lei, o durată de proiectare de 6 luni și 36 de luni pentru lucrări care se fac pentru creșterea vitezei la 160 km/h pentru trenurile de călători respectiv 120 km/h la cele de marfă. Asocierea Alstom – Arcada a câștigat și contractul pentru Lotul 1 Cluj-Napoca – Aghireș.

Autorizația de construire pentru Lotul Aghireș – Poieni este completă, a fost emisă pentru lucrări de modernizare și electrificare, are o durată de 35 de luni și acoperă lucrări de 1,398 miliarde lei. Lungimea lotului 2 este de 36,5 kilometri, iar pe traseu sunt prevăzute și două tuneluri, a transmis CFR Infrastructură, conform economedia.ro.

DECLARAȚIE

„Am semnat contractul pentru electrificarea și modernizarea secțiunii AGHIREȘ – POIENI (LOTUL 2), un traseu în lungime de 36,5 km, cu două tuneluri, de 298 m, respectiv 320 m, la care se adaugă alte importante lucrări de artă și construcții civile noi, inclusiv obiective de utilitate publică și feroviară, care vor contribui semnificativ la atingerea scopului general al acestui mare proiect de dezvoltare a rețelei feroviare din nord-vestul țării, între Cluj-Napoca și Episcopia Bihor”.

Ion Simu Alexandru, director general al CFR s.a., la semnarea contractului

2026

este termenul din contract pentru finalizarea lucrărilor de electrificare și modernizare a liniei de cale ferată Cluj Napoca – Oradea – Vama Borș.

160

de kilometri/oră va fi viteza maximă pe care o vor avea trenurile de călători după încheierea lucrărilor de pe ruta Cluj Napoca – Oradea.

Asocierea RailWorks, formată din SC Arcada Company (România) și SC Alstom Transport SA (Franța), va elabora proiectul tehnic și va executa lucrările de electrificare și modernizare a infrastructurii şi suprastructurii feroviare pentru viteza maximă de 160 km/h pe întreaga secțiune Aghireș – Poieni, în lungime de 36,53 km, lucrări civile în stațiile Huedin și Poieni, haltale de mișcare Stana și Brăișoru, punctele de oprire – Aghireș, Jebuc și Bologa, modernizarea lucrărilor de artă – 3 poduri, 67 podețe, 2 tuneluri la Stana, în lungime de 298 m (fir I), respectiv 320 m (fir II), 1 pasaj superior, 1 pasaj denivelat (ecoduct), sisteme automate de semnalizare la 16 treceri la nivel cu calea ferată, lucrări specifice de exploatare feroviară, precum și lucrări de semnalizare prin implementarea sistemului ERTMS.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.