Roșii fericite, consumatori fericiți. Ferma bio de lângă Cluj care alimentează cu tomate Carrefour și Auchan

Autor  admin   în       1 year în urmã     2915 Vizualizări.  

Dacă ar putea vorbi, roșiile ne-ar spune că sunt tratate cu respect la Bio Culture, ferma care produce exclusiv tomate organice.  Zgomotul de fond din seră este asigurat de bondari aduși din Olanda, harnici și disciplinați, care sunt responsabili de polenizare. De asta sunt fericite tomatele, că nu interacționează cu nicio substanță chimică. Și de asta sunt fericiți și consumatorii.

Ferma Bio Culture, membră AgroTransilvania Cluster, se află la Căpușu Mic, nu departe de Cluj-Napoca.

„Bio înseamnă în primul rând sănătate, lipsa oricărui element chimic înseamnă că faci o alegere bună pentru tine și pentru organismul tău. A fost la un moment dat, în România, imediat după perioada comunistă, o perioadă când toată lumea se axa pe partea de consum și cumpărăm efectiv cu ochii. Încă mai cumpărăm cu ochii. România a absorbit atunci foarte multe produse care arătau foarte bine și să simtă diferență în gust. Cu timpul, oamenii au revenit la produsele care le aminteau de gustul de odinioară”, ne-a spus Alina Nedeluș.

Să facem cunoștință cu ea. Alina Nedeluș este pasionată de roșii. Ea a avut ideea acestui business, care se impune tot mai mult ca un succes. Alina s-a specializat în Olanda și la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj, apoi în 2017 a pus în funcțiune sera de la Căpușu Mic. Astăzi, în 2023, Bio Culture alimentează cu roșii organice, timp de 8 luni pe an, mari lanțuri de supermarketuri, precum Carrefour și Auchan.

„Am optat pentru o cultură bio pentru că este un bine pe care eu îl aduc comunității din care fac parte. Și dincolo de partea asta, era un concept nou, o piață care se cerea penetrată și dezvoltată, iar conceptul acesta de a consuma sănătos se regăsește tot mai mult la consumatori. Și asta nu înseamnă doar să mănânci bio, ci și să faci mișcare, să te ferești de fast-food”, este de părere Alina.

În sera Alinei Nedeluș se produc trei varietăți de tomate – cherry clasice, cherry prunișoare și cherry cocktail. Alte soiuri de roșii sunt cultivate experimental.

Bio Culture este una dintre fermele studiate de USAMV Cluj în cadrul FoodLevers. Universitatea clujeană este cel mai estic partener al acestui proiect european de cercetare.

„Agricultura ecologică reprezintă un segment dinamic în România, care în ultimii ani s-a bucurat de o evoluție ascendentă. Agricultura ecologică este un sistem de producție care ajută sănătatea solului, contribuie la bunăstarea ecosistemelor în general și a sănătății omului. Ea se bazează pe proces ecologice, pe biodiversitate, de asemenea pe cicluri adaptate condițiilor locală”, a explicat Adrian Gliga, cercetător la USAMV Cluj.

FoodLevers își propune creșterea gradului de conștientizare și stimularea schimbării, respectiv răspândirea cunoștințelor între fermieri cu privire la practicile inovatoare și durabile de producție a alimentelor organice. E simplu: cu cât mai mulți fermieri vor avea ferme ecologice, cu atât problemele de sănătate ale oamenilor, dar și ale planetei, vor fi mai puține.

Această lucrare este susținută de un grant al Autorității Naționale pentru Cercetare Științifică și Inovare Română, CCCDI – UEFISCDI, număr proiect ERANET-COREORGANIC&SUSFOOD-FOODLEVERS, în cadrul PNCDI III.

Pentru mai multe detalii puteți vizita pagina web a proiectului, foodlevers.org.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.