„România își va reveni în 2021. Este cel mai bun moment de a investi în economie”

Autor  Ionel Lespuc   în       4 years în urmã     1369 Vizualizări.  

Andrei Rădulescu, eco­no­mistul-şef al Băncii Transilvania, spune că dobânzile vor rămâne în continuare la nive­luri minime istorice, iar costurile de finanţare pentru România, chiar dacă nu vor intra în teritoriu negativ, vor mer­ge către nivelurile zonei euro. În aceste condiţii, perioada aceasta este cea mai bună pentru lansarea inves­tiţiilor în economie.

„În urma incidenţei acestei crize cos­turile de finanţare la nivel mondial vor rămâne la niveluri minime istorice câţiva ani buni de aici înainte. Este cel mai bun moment de a investi în economie. Şocul indus de pandemie a de­terminat creşterea gradului de fle­xi­bi­litate pe piaţa forţei de muncă. Trebu­ie să ne orientăm către consumul de bunuri şi servicii realizate în România, avem şansa să echilibrăm balanţa externă“, a spus Andrei Rădulescu, pentru ZF.

El a mai spus că economia Româ­niei îşi va reveni din şocul indus de pandemie în 2021. Astfel, PIB-ul no­minal va ajunge anul viitor la valoarea din 2019, de 220 mld. euro, iar creşterea economică reală se va situa la o medie anuală de peste 2,5% în perioada 2020-2022.

„În ceea ce priveşte impactul pan­de­miei asupra economiei României, ni­velul de incertitudine privind dinamica pe termen scurt este foarte ridicat. Cu cât impactul va fi mai puternic în acest an, cu atât dinamica  relansării va fi mai semnificativă în anul următor. În scenariul pe termen mediu, între 2020 şi 2022, noi ne aşteptăm ca PIB-ul Româ­niei să crească cu un ritm mediu anual de peste 2,5%. Sunt deja semnale clare de start al unui nou ciclu economic şi avem acest set de oportunităţi fantastice.“

Andrei Rădulescu a subliniat că scă­derea economică din acest an a atins punctul maxim în aprilie. Printre datele la care se uită se numără economia Ger­ma­niei, în care sunt integrate lan­ţu­rile economice româneşti, dar şi consumul naţional de energie.

Rădulescu mai este de păre­re că, la finalul anului, cursul de schimb leu-euro se va situa în jurul va­lorii de 4,93 lei pentru un euro. Cursul leu-euro a rămas relativ stabil în această criză, prin comparaţie cu monedele naţionale ale altor ţări din regiune.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.