„România așteaptă o ofertă politică nouă, dar nu în 2024”

Autor  Ionel Lespuc   în  ,      1 saptãmânã în urmã     218 Vizualizări.  

Politicienii din România au dezamăgit cu repetiție. Partidele au demonstrat în toți anii de după revoluție că sunt mai degrabă subordonate unor interese personale, astfel încât reformele structurale au întârziat să apară. De exemplu, avem o organizare administrativ-teritorială din 1968, de le vremea lui Ceaușescu. Nimeni nu a îndrăznit să ia măsuri așa-zis nepopulare.

Profesorul de relații internaționale Valentin Naumescu, de la UBB, consideră că scena politică din România se află la finalul unui capitol marcat de eșecuri și stagnare, iar societatea așteaptă o nouă ofertă politică. Cu toate acestea, el avertizează că această schimbare nu va veni la alegerile din 2024, fiind deja prea târziu pentru a construi o alternativă viabilă.

„Cred că a venit momentul să punem punct unui lung capitol trist din politica românească, marcat de eșecul acestor partide și lideri. Este foarte probabil ca societatea românească să aștepte o ofertă politică nouă, însă aceasta nu va apărea la aceste alegeri – e prea târziu pentru 2024. Însă pentru alegerile parlamentare din 2028 și cele prezidențiale din 2029, sunt convins că vom avea o ofertă politică nouă. Aceasta poate veni în două forme: fie un partid nou, serios și bine construit, nu improvizat rapid înainte de alegeri, fie o reformă majoră în partidele mari existente, cum ar fi PNL sau USR,” a explicat Naumescu.

Naumescu consideră că o alternativă politică solidă ar putea apărea fie prin crearea unui nou partid, bine structurat și serios, fie printr-o reformă profundă în cadrul partidelor mari existente, precum PNL sau USR. În opinia sa, actualele partide au eșuat să răspundă la nevoile și așteptările cetățenilor, ceea ce a dus la o scădere a încrederii în liderii politici.

Naumescu este de părere că adevărata transformare a scenei politice va avea loc după aceste alegeri, iar societatea românească va avea parte de o alternativă politică nouă la alegerile din 2028 și 2029.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.