„România ar trebui să devină al 51-lea stat al Statelor Unite”
![„România ar trebui să devină al 51-lea stat al Statelor Unite”](https://media9.ro/wp-content/uploads/bfi_thumb/Screen-Shot-2020-04-06-at-14.36.58-e1586173920521-3anq3ndv2axeqdyj2tr9xm.png)
Un editorial semnat de Dragoș Damian, CEO Terapia, publicat pe zf.ro, aduce în discuție bilanțul președintelui Klaus Iohannis și viitorul României în noul context global. Președintele și-a înaintat ieri demisia din funcție.
Damian propune o viziune economică îndrăzneață și afirmă că România ar trebui să devină „al 51-lea stat al Statelor Unite, fie că asta se va face cu acte în regulă sau nu.”
În opinia sa, Iohannis nu a avut o preocupare reală pentru atragerea marilor investitori industriali în România. „Eu mă număr printre cei 5-6% dintre români care i-au purtat simpatie, din solidaritate sibiană, până la sfârșit, chiar dacă l-am boscorodit într-una că în vizitele lui nu s-a întâlnit cu investitori industriali pe care să-i aducă în România,” scrie Damian.
Acesta subliniază că Germania, țara cu care mulți l-au asociat pe președinte datorită originilor sale, a reușit printr-o strategie clară bazată pe industrie și producție: „Nemții, de felul lor, sunt mai tăcuți, ei tac și fac. Și asta rezultă într-una dintre cele mai puternice și invidiate țări din lume, cu un PIB ca mi-e și rușine să-l dau aici și, mai presus de orice, cu un excedent de balanță comercială senzațional. Așa este când ai fabrici și uzine peste tot.”
În schimb, el critică lipsa unei direcții clare pentru România în atragerea marilor companii internaționale: „Iohannis n-a dat niciodată doi bani pe ce spuneam eu, de exemplu, să pună vreo 20 de milioane de euro pentru o fabrică de vaccinuri ca să ridicăm Institutul Cantacuzino. Sau să meargă la Embraer, la Eli Lilly, la Tesla, la Samsung, la SG, la marii investitori din Turcia, din Israel, din China, din India – de India mi-e cel mai ciudă că n-a fost, ar trebui să devină ținta noastră numărul 1 de parteneriate strategice.”
Damian crede că România trebuie să facă un salt decisiv în politica externă și economică, printr-o integrare mai strânsă cu Statele Unite. În opinia sa, următorul președinte ar trebui să fie un om de afaceri, capabil să vorbească „limba mediului de afaceri” într-o lume în care economia devine principalul factor geopolitic: „Dacă în vreun fel aude acum la sfârșit ce am de spus, ar fi excelent să le spună șefilor Coaliției să numească un reprezentant de seamă al mediului de afaceri candidat la Președinția României. (…) Chiar și-ar dori [liderii economici globali n.r.] să se întâlnească cu cineva despre care să fie siguri că pot transforma România într-un avanpost strategic al Statelor Unite.”
Concluzia sa este una provocatoare: „Imaginați-vă că vin Donald Trump cu Elon Musk în România și se vor întâlni cu președintele României, care va fi unul dintre candidații la Președinție pe care îi știm deja – ce vor discuta cu acesta? Bun, este evident că vor mai vinde ceva de câteva zeci de miliarde, dar va fi prea ușor. Chiar că România ar trebui să devină al 51-lea stat al Statelor Unite, fie că asta se va face cu acte în regulă sau nu.”