Revoluția sistemului medical românesc trebuie să înceapă ieri! (A)

Autor  admin   în       4 years în urmã  

Sistemul medical din România primește în această perioadă destul de multă atenție mediatică. S-au descoperit, în contextul pandemiei cu virusul Sars-Cov2, din ce în ce mai multe nereguli, lipsuri, cazuri de corupție, subfinanțare, resursă umană insuficientă și infrastructură deficitară. Toate acestea sunt însă urmările firești ale faptului că în centrul sistemului de sănătate nu a stat niciodată pacientul, ci administratorul.

Pentru a pune lucrurile în context, România are cea mai mare mortalitate evitabilă prin prevenție sau din cauze tratabile din întreaga Uniune Europeană.

Unul din două decese în România anului 2020 este prematur și evitabil. Astfel, boli care ar putea fi depistate mai repede, tratate mai eficient sau chiar prevenite în totalitate, conduc la deces sau dizabilitate. Sistemul public de sănătate este subfinanțat, are o proastă guvernanță, este fragmentat, cu infrastructură inadecvată, clădiri vechi, unele insalubre, cu dotări precare și personal insuficient. Într-un astfel de ecosistem, orice spital nou construit și integrat este imposibil de susținut ca și mentenanță și întreținere a infrastructurii.

Din păcate, sărăcia este legată direct cu boala și speranța de viață în România. Asta cu toate că sănătatea este un drept fundamental al omului și nu obiectul unei tranzacții economice (în teorie). De asemenea, îmbătrânirea populației și emigrarea economică determină o creștere a încărcării sistemului de sănătate în condițiile scăderii contribuțiilor dinspre populația activă.

Problemele sunt multe și le-am văzut sau le știm cu toții. Ce e de făcut?

Reforma sistemului de sănătate din România trebuie să aibă la bază câteva principii generale, subordonate obiectivului fundamental de asigurare a unor servicii medicale de calitate, tuturor, atunci cand au nevoie:

Este necesar un Cod al Sănătății, care să guverneze sistemul medical din România:

  • Creșterea finanțării în paralel cu o mai bună gestionare a resurselor publice bugetare;
  • Aplicarea principiilor sistemelor de sănătate bazate pe rezultate;
  • Adoptarea unei strategii coerente și prospective de atragere și păstrare a resursei umane în țară;
  • Schimbarea percepției asupra sistemului de sănătate dinspre cheltuială înspre investiție.

În contextul acestei pandemii, am învățat încă o dată cât de mult ne lipsește un sistem medical bine pus la punct, iar acest fel de incompetență se plătește cu vieți omenești. Ale noastre, ale familiilor noastre, prietenilor noștri și colegilor de muncă.

USR PLUS  își asumă public prin programul de guvernare, o structură nouă, coezivă și rațională, pentru a pune stop incompetenței și pentru a repune sistemul medical românesc pe o traiectorie progresivă și utilă cetățenilor acestei țări.

Soluții pentru finanțarea sistemului medical există. Există și mecanismele prin care putem transforma, eficientiza și transparentiza actul medical din România. În programul USR Plus deja există o structură clară și o strategie de lucru pentru atingerea unui astfel de obiectiv, care azi pare imposibil.

Este de neîngăduit ca tragedii precum cea de la Piatra Neamț sau sumedenia de cazuri de urgență cauzate de COVID19 și tratate cu superficialitate, în condiții precare, să se mai repete și să fim la fel de slab pregătiți.

E timpul pentru prima schimbare cu adevărat importantă în sistemul medical din România, la 30 de ani după revoluție.

Pe 6 decembrie votăm USR PLUS pentru a pune țara pe o traiectorie care să implementeze acest proiect!

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.