Restart pentru filarmonică. În 2013 aveam proiectul, acum o luăm de la capăt
Primăria a anunțat că a demarat procedurile de licitație pentru concesionarea unui teren pe Bulevardul 21 Decembrie 1989. Aceasta este prima partea a proiectului noii filarmonici. Pare că acum chiar se mișcă, după ce – în urmă cu câțiva ani – s-a prăbușit imediat după decolare. Problemele au fost legate de “situația incertă a terenurilor”, a explicat primarul Emil Boc.
Municipalitatea va concesiona un teren de aproximativ 1.500 de metri pătrați, pe care un privat ar urma să construiască o clădire de birouri clasa A ori un hotel.
Anul trecut, Primăria a angajat o firmă care să ofere cea mai bună soluție pentru zona de pe Bulevardul 21 Decembrie, însă aceasta nu a dat un răspuns ferm, preferând să arate care sunt plusurile și minusurile pentru hotel, respectiv clădire de birouri.
Am vorbit cu viceprimarul Dan Tarcea, cel care răspunde de proiect.
“Avem un teren cu plan urbanistic zonal, pe care se poate construi o clădire de circa 11.500 de metri pătrați, suprafață desfășurată. Nu am documentația în față, dar cred că poate fi o clădire de P+8 sau P+9. Din suma obținută drept redevență, vom asigura o parte de cofinanțare pentru proiectul filarmonicii. Redevența anuală este stabilită din studiul de oportunitate și este inclusă în caietul de sarcini al licitației. La această sumă se va adăuga și un procent din veniturile realizate. Cel care va câștiga licitația de concesiune va trebui să respecte indicii urbanistici din PUG și să asigure locurile de parcare. Pentru proiectul filarmonicii, vom avea două licitații distincte: una de proiectare și alte de execuție”, a spus Tarcea, pentru Media9.
Terenul de pe Bulevardul 21 Decembrie – unde acum funcționează o parcare cu plată, la sol – are o suprafață totală de 13.923 metri pătrați. Cea mai mare parte va utilizată pentru Centrul cultural.
În 2013, pentru clădirea filarmonicii a existat un concurs de soluții și un câștigător desemnat. Este vorba despre Vaal Arhitectură SRL. Concursul a fost însă contestat și, în cele din urmă, anulat. Iată cum arăta planșa cu Centrul cultural Transilvania a celor de la Vaal Arhitectură.