Respins! Uriașul proiect imobiliar propus pe 132.000 de metri pătrați, lângă Cluj, n-a fost avizat de urbaniști

Autor  Tudor Știrbu   în       1 year în urmã     7038 Vizualizări.  

Proiectul imobiliar propus pe o suprafață de 13,3 hectare în satul Sub Coastă, comuna Apahida, a fost respins în ședința Comisiei tehnice de urbanism de joi, 14 septembrie, de la Consiliul Județean.

Proiectul vizează construcția unui cartier format din 58 de locuințe individuale și 34 de locuințe colective, o unitate medicală, un lăcaș de cult, o bază sportivă, spații comerciale și spații verzi. 

132.883

de metri pătrați (aprox. 13,3 hectare) este suprafața totală a terenului studiat, aflat în extravilanul localității Sub Coastă.

Beneficiarii investiției, Chaikh-Sulaiman Abdul-Basset și soția sa, Adriana Chaikh-Sulaiman, și-au exprimat intenția de a introduce în intravilan a suprafeței de 132.883 de metri pătrați și dezvoltarea acestui proiect imobiliar uriaș.

Proiectul se află în faza elaborării PUZ și a fost prezentat în ședința CTATU de astăzi de arh. Mihai Racu, de la Arhi Box din Cluj-Napoca, proiectantul lucrării.

Care e oportunitatea?

Arhitectul șef al județului Cluj, Claudiu Salanță, a fost interesat să afle la finalul prezentării care e oportunitatea introducerii din extravilan în intravilan a acestei suprafețe (de 13,3 hectare – n.r.), din moment ce în comuna Apahida sunt sute de hectare de teren intravilan „unde de mâine se poate construi”.

„Și sunt terenuri construibile, plate, nu ca acesta din proiectul dumneavoastră, care este în pantă. În plus, ați luat în considerare disconfortul acustic pentru viitorii locatari ai acestui ansamblu, dat fiind că pe deasupra zonei trec avioane?”, a mai întrebat Claudiu Salanță.

Mihai Racu a explicat oportunitatea construirii acestui ansamblu imobiliar prin faptul că de pe suprafața studiată există un acces facil la drumul european și spre bdul Muncii și strada Aurel Vlaicu, din Cluj. Iar despre zgomotul produs de aeronavele care traversează această zonă, arhitectul Racu a fost scurt: e un risc asumat.

Arhitectul șef al județului a recomandat ca proiectantul să ia legătura cu firma care elaborează în această perioadă planul urbanistic general (PUG) al comunei Apahida.

Să discute cu primăria 

Alin Tișe a propus, la finalul prezentării, un aviz nefavorabil și i-a recomandat proiectantului să discute cu reprezentanții Primăriei Apahida și cu cei care elaborează PUG-ul comunei. „Până la urmă, cei care fac PUG-ul vor ține cont de doleanțele primăriei. Iar dumneavoastră trebuie să țineți cont de ele și de recomandările de azi, din comisie”, a transmis Alin Tișe, care conduce ședințele CTATU de la CJ Cluj.

Proiectul a fost respins cu 6 voturi de membrii Comisiei tehnice de urbanism.

Ce prevede proiectul imobiliar din satul Sub Coastă

58

de locuințe individuale și alte 34 de locuințe colective sunt propuse în acest proiect

Cea mai mică parcelă destinată locuințelor individuale are 494 de metri pătrați, iar cea mai mare, 944 mp. Cea mai mică parcelă pentru locuințele colective are 825,23 de metri pătrați, iar cea mai generoasă – 2.806 de metri pătrați.

12.174

de metri pătrați este suprafața terenului pe care urmează să fie construită baza sportivă.

Satul Sub Coastă se află la mai puțin de 15 kilometri de Cluj. 

Conform proiectului, toate categoriile de costuri generate de această dezvoltare vor fi suportate de către investitor.

Documentația tehnică a fost realizată de biroul de arhitectură s.c. Arhi Box s.r.l. din Cluj, condus de Mihai Racu.

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.