Respins! Uriașul proiect cu 40 de imobile pe 3 hectare, aviz nefavorabil: „Este exagerat tot ce înseamnă partea de locuire colectivă aici”
Uriașul proiect imobiliar propus pe 40 de parcele, pe o suprafață de 3 hectare, în Gilău a fost respins de membrii Comisiei de urbanism în ședința din 25 aprilie de la Consiliul Județean Cluj.
Este vorba despre un proiect în partea de vest a Gilăului care prevede edificarea unor case pe 35 de parcele destinate locuirii, plus trei parcele pentru servicii mixte, una dedicată recreării și una mai mică pentru spații verzi.
31.603
de metri pătrați (3,16 hectare) este suprafața totală destinată acestei investiții.
Proiectul se află acum în faza studiului de oportunitate PUZ pentru parcelare teren pentru locuințe și dotări complementare. El a fost prezentat în Comisia de urbanism de arhitectul Daniel Popel, reprezentantul biroului Clasx Design care a elaborat acest proiect.
Popel a explicat că terenul studiat se află parțial în intravilan, parțial în extravilanul comunei Gilău. Proiectul are ca scop parcelarea și amplasarea unor construcții cu destinația de locuințe și servicii.
„Se vor amplasa aici locuințe individuale izolate, locuințe colective mici cu maximum patru unități locative și servicii de proximitate sau comerț de interes local. Accesul la parcele se va face prin drumuri interioare, cu o tramă de 7,8 metri, cu carosabil de 3 metri pe o parte și pe alta. Suprafața minimă a unei parcele este de 500 de metri pătrați, iar frontul stradal va fi de 15 metri”, a mai adăugat arh. Daniel Popel.
Prezentarea nu l-a convins pe arhitectul șef al județului Cluj, Claudiu Salanță. Ba mai mult, a apelat la un test de sinceritate.
„Dacă ar fi să faceți o revizie a acestei lucrări, așa, la prima mână, ce-ați modifica? Urbanistul din dumneavoastră ce-ar modifica? Ignorând clientul”, l-a chestionat Claudiu Salanță pe proiectant.
DECLARAȚIE:
„Urbanistul din mine? Aș crea parcele mai mari. Aș face o zonă mai aerisită. Acuma, clientul nu este de față, suntem numai noi, aici este o configurație de zonă periurbană și nu rurală. Dacă ar fi după mine, și numai după mine, aș începe de la premisa asta. Adică aici se urmărește profitul maxim. Aportul financiar maxim. Din punct de vedere urbanistic, aș sacrifica eficiența financiară în favaorea unei zone mai aerisite, mai puțin dense, mai de mediul rural”.
Arh. Daniel Popel, reprezentantul proiectantului Claxs Design Oradea
Răspunsul urbanistului l-a mulțumit pe arhitectul șef al județului. „Da, așa este. E puțin cam înghesuit”, a transmis oficialul de la județ. Claudiu Salanță i-a cerut proiectantului să renunțe la ideea unor locuințe colective cu maximum patru unități locative, întrucât lucrarea privește o zonă din mediul rural al comunei Gilău, și nu din centrul ei, unde s-a aprobat construirea unor imobile de P+3 sau chiar P+4.
Claudiu Salanță i-a recomandat arhitectului Popel să modifice proiectul – în sensul celor spuse anterior de reducere a unităților locative de pe teren – și să revină într-o viitoare ședință.
„Rugămintea mea este să faceți un proiect așa cum profesionistul din dumneavoastră am observat că știe să-l facă. Noi îl vom susține cu tot dragul. La acest moment este exagerat tot ce înseamnă partea de locuire colectivă aici. Este exagerată și partea de densitate. Se poate face o revizuire a proiectului, cu respectarea a tot ce există prin zonă”, a transmis arhitectul șef al județului Cluj. Acesta a propus „aviz nefavorabil” și i-a invitat pe colegii săi să voteze.
Proiectul a fost respins cu 4 voturi în Comisia de urbanism.
35
de parcele cu funcțiunea strict de locuire sunt în acest proiect.
- se crează 3 parcele cu funcțiune mixtă servicii și locuire, o parcelă cu funcțiunea de recreere, o parcelă cu destinația de drum și 35 parcele cu funcțiunea de locuire;
- cele trei parcele cu destinația funcțiune mixtă servicii și locuire au, în total, o suprafață de max. 2.700 mp;
- cea mai mică parcelă pentru locuire are 511 de metri pătrați;
- cea mai mare parcelă pentru locuire are 914 de metri pătrați:
- parcela destinată serviciilor de recreere are 2.098 de metri pătrați;
- parcela destinată spațiilor verzi este de numai 509 de metri pătrați;
- parcela destinată drumurilor este de 5.469 de metri pătrați;
- spații dedicate parcărilor: un loc pe incintă.
Beneficiarul acestei investiții este s.c. Studioul pentru imagine s.r.l. din Gilău, județul Cluj.
Proiectantul acestei lucrări este s.c. Clasx Design s.r.l. din Oradea, județul Bihor.