Respins! Uriașul proiect cu 140 de case a primit aviz nefavorabil. „Parcă e o chestiune ruptă de undeva și parașutată aici”
Membrii Comisiei de urbanism de la Consiliul Județean Cluj n-au fost de acord cu uriașul proiect imobiliar propus pe o suprafață de 15,5 hectare în satul Răscruci, comuna Bonțida. Proiectul cuprinde 140 de locuințe unifamiliale, spații verzi, piste de biciclete și o creșă și a fost discutat în ședința CTATU de joi, 11 mai.
Proiectul prezentat în ședință de arh. Dorin Popescu se află acum în faza de „elaborare Plan Urbanistic Zonal în vederea realizării unei dezvoltări rezidențiale”, iar inițiator este Primăria Bonțida, în parteneriat privat. Documentația a fost realizată de biroul Ermethic Design.
155.686,3
de metri pătrați este suprafața totală propusă pentru realizarea investiției. Din această suprafață, 3.800 de metri pătrați aparțin primăriei, restul fiind proprietăți private.
Investiția, pe locul vechii ferme zootehnice din Răscruci
Terenul studiat este situat în interiorul limitei sud-vestice a intravilanului satului Răscruci, în proximitatea DN1C. El cuprinde în totalitate terenul fostei ferme zootehnice Seradria precum și alte parcele cu diverse alte funcțiuni.
Potrivit documentației prezentată de proiectant, zona studiată are o suprafață totală de 155.686,31 mp. pe care se află mai multe constructii vechi, neîntabulate care sunt într-o stare precară, nefiind întreținute corespunzător sau renovate recent.
140
de locuințe unifamiliale sunt propuse, conform proiectului, să fie construite în Răscruci. Ele vor avea între 800 și 1.000 de metri pătrați fiecare.
În întreaga zona studiată se află edificate aproximativ 40 de construcții de diverse dimensiuni, de la foste grajduri de
viței și miei până la depozite de furaje, birouri ale fermei etc., cea mai mare parte datând dinainte de anii ’90, dintre
toate doar patru fiind întabulate.
13.362,69
de metri pătrați (adică 8,58% din suprafața totală a proiectului) reprezintă spațiile verzi propuse.
Obiecții și recomandări
Arhitectul șef al județului Cluj, Claudiu Salanță, a remarcat faptul că dimensiunile suprafețelor din proiect nu corespund cu reglementările urbanistice actuale din Răscruci, Bonțida. Acestea prevăd o suprafață minimă de 900 mp și nu de 800 mp. Astfel, arhitectul șef a recomandat o regândire a proiectului în concordanță cu cerințele RLU.
Totodată, Claudiu Salanță s-a referit și la suprafața dedicată spațiilor verzi din proiect (mai puțin de 9% din terenul studiat) și a recomandat un procent „de verde” mai mare, dând ca exemplu proiectul prezentat anterior, care avea 20% spațiu verde.
Alin Tișe, care conduce ședințele Comisiei de urbanism, a fost și mai vehement vizavi de proiect. S-a referit la densitatea imobilelor. Tișe a spus că populația care va locui în acest ansamblu, aproximativ 420 de persoane (140 de locuințe x 3 pers./loc. = 420), va fi mai mare decât a multor sate din județul Cluj. Și că nu se încadrează cu tipicul satului Răscruci.
DECLARAȚIE
„Senzație pe care o dă acest proiect este ca o plombă nepotrivită pentru restul satului. Noi aici discutăm despre un sat care are un anumit specific: drumurile sunt într-un anumit fel, casele sunt așezate într-un anumit fel… Parcă e o chestiune ruptă de undeva și parașutată aici. Adică n-are continuitate de drumuri… Drumurile din proiect nu seamănă cu cele din sat, nu le-ați luat ca model. În ansamblu, acest sat, că va fi un sat până la urmă, există sate în județ care n-au atâta populație, trebuie să fie în consonanță și în concordanță cu ce e acum acolo. Să fie potrivit și acceptat ușor și de populația de acolo”.
Alin Tișe, președintele CJ Cluj
La rândul său, arhitectul Dorin Popescu a declarat că a consultat Primăria Bonțida la fiecare etapă din proiect și că a venit cu constrângeri și mai dure în proiect decât cele prevăzute în PUG-ul existent.
„Nu se permite nimic care să iasă din specificul local. Și parcelarul este chiar mai mare decât parcelarul mediu din localitate. Sunt fronturi propuse de minimum 15 metri liniari, spații verzi de minimum 40%, cel mult două etaje supraterane, P+M sau P+E. Nu vor apărea locuințe colective. Densitatea e foarte mică în toată urbanizarea propusă”, a explicat reprezentantul proiectantului.
La finalul dezbaterilor, Alin Tișe a mai amintit o obiecție, remarcată anterior de arhitectul șef al județului: ca proiectul să prevadă funcțiuni mixte locuirii, ținând cont de faptul că e vorba de 140 de imobile. Claudiu Salanță recomandase ca 10 % din suprafața totală a terenului să fie dedicată edificării unui cabinet medical, unui magazin, unui birou de arhitectură etc.
Alin Tișe a solicitat un aviz nefavorabil, urmând ca la o viitoare ședință proiectantul să revină cu planșele modificate conform recomandărilor din ședință. Proiectul a fost respins cu 8 voturi.
70
de copii este capacitatea pe care o va avea noua creșă.
Conform documentației prezentate, pe terenul studiat se are în vedere implementarea de către administrația locală a unei creșe de dimensiune medie, cu capacitate de aproximativ 70 de copii, proiect dezvoltat de către Ministerul Dezvoltării și Lucrărilor Publice. Pentru această investiție, a fost deja cedată o suprafață inițială de 3.655 mp. de către proprietarul fermei zootehnice Seradria primăriei din Bonțida.
Accesul la parcele se va face prin două drumuri locale
6
metri va fi lățimea părții carosabile (două benzi auto)
Zona studiată se află în sud-vestul satului Răscruci, comuna Bontida, la vest de drumul național DN1C, dinspre care
are acces carosabil și pietonal indirect prin două drumuri locale publice, cu lățimea carosabilului de 6 metri (două benzi auto).
Un drum local public este adiacent întregii zone studiate pe latura nordică, celălalt permitând accesul spre zona studiată dinspre est, ambele drumuri locale publice racordându-se la drumul național DN1C.
Foto& randări: s.c. Ermethic Design s.r.l