Respins! Un uriaș proiect imobiliar care ar fi urmat să se edifice lângă Cluj pe o suprafață de 9 hectare a primit aviz nefavorabil

Autor  Tudor Știrbu   în       1 year în urmã     3531 Vizualizări.  

Un uriaș proiect imobiliar care ar fi urmat să se dezvolte în satul Popești, comuna Baciu, a fost respins în ședința de joi, 31 august, a Comisiei tehnice de urbanism de la Consiliul Județean Cluj.

Votul în comisie a fost covârșitor: toți cei 7 membri prezenți online în ședința CTATU au fost împotriva proiectului prezentat. 

Motivul invocat: există mult prea mult teren în intravilanul comunei Baciu pentru dezvoltări imobiliare și nu e necesar ca alte suprafețe de teren din extravilan să fie trecute în intravilan.

89.909

de metri pătrați este suprafața zonei studiate. Terenul are front la strada Valea Seacă și se află în extravilanul satului Popești.

Vorbim despre un proiect propus pe o suprafață de 89.909 de metri pătrați (aprox. 9 hectare), aflată în extravilanul satului Popești, comuna Baciu. Proiectul se află în faza studiului de oportunitate.

Investitorii și-au exprimat intenția de a introduce întreaga suprafață de 9 hectare din extravilan în intravilan, de a împărți terenul în 64 de parcele, pe care să construiască unități locative cu un regim de înălțime de S (subsol) + P (parter) + E (etaj) + M (mansardă).

Proiectantul prezent în ședință a explicat că zona studiată are front la drumul comunal DC142 (strada Valea Seacă) la cca. 3.500 de metri de Calea Baciului din Cluj-Napoca.

Terenul se delimitează la sud, la est și la nord de proprietăți private – terenuri agricole extravilane, iar la vest cu DC142. Suprafața de 8,9 hectare este desfășurată pe un teren în pantă cu declivitate orientată spre vest.

750

de metri pătrați este suprafața minimă propusă de investitor pentru o parcelă de locuință. Suprafața maximă propusă a fost de 1.200 de metri pătrați.

„Din totalul celor 9 hectare, 5,4 hectare se propun pentru locuințe, adică 64 de parcele. Reprezintă 61% din suprafața totală propusă în proiect. Suprafața de 1,4 hectare va fi zonă verde și scuaruri. Se mai propun 4.475 de metri pătrați parcele pentru servicii și o parcelă de 1.700 de metri pătrați pentru creșă sau grădiniță. Parcelele pentru locuințe sunt cuprinse între 750 și 1.200 de metri pătrați, iar pentru drumul colector se propune un profil de 8 metri”, a transmis, în ședința CTATU, reprezentantul proiectantului.

DECLARAȚIE
„Având în vedere cele prezentate, considerăm că prin rezolvarea problemelor urbanistice, edilitare, rutiere, a problemelor legate de mediu, funcțiunile propuse se integrează în zonă și investiția este oportună dezvoltării zonei”.

Proiectantul lucrării 

Beneficiarii acestei investiții sunt societățile Nervia Center și Demia Exclusive din Cluj și o persoană fizică – Radu Vișovan. Proiectantul lucrării este s.c. Loftarhitectura s.r.l. din Cluj-Napoca.

De ce să extindem intravilanul în Popești?

Arhitectul Vlad Negru, membru în Comisia tehnică de urbanism, s-a interesat, la finalul prezentării, cât teren intravilan este construit în prezent în satul Popești.

DECLARAȚIE

„În localitatea Baciu există o dinamică de creștere de 5% a populației pe an; asta înseamnă o dublarea a populației în 20 de ani, datorită apropierii de Cluj etc., etc, etc. Eu cred că în noul PUG, localitatea Baciu ar trebui să se pregătească să devină oraș. Dar în Popești eu nu știu dacă există o justificare de extindere a intravilanului”.

Vlad Negru, membru CTATU CJ Cluj

Arhitectul șef al județului Cluj, Claudiu Salanță, a intervenit în dezbateri și a subliniat același lucru: nu există nicio justificare de extindere a intravilanului în satul Popești, din moment ce în comuna Baciu mai sunt terenuri în intravilan care ar putea deveni o dezvoltare imobiliară.

DECLARAȚIE

„Îi înțelegem pe proprietari și înțelegem presiunile pentru profit, dar chiar dacă ar fi să analizăm extinderea intravilanului în localitatea Popești, cred că sunt mai oportune terenurile care n-au alunecările ăstea de teren (ca în lucrarea propusă de proiectant astăzi în ședința CTATU – n.r.). Există un intravilan din 2013 destul de consistent în comuna Baciu, care trebuie doar relocat și reașezat pe parcele pe care se poate construi”.

Claudiu Salanță, arhitectul șef al județului Cluj

Salanță a mai spus că noul PUG al comunei Baciu se află în lucru, este finanțat, și i-a recomandat proiectantului să ia legătura cu cei care se ocupă de el și să revină într-o nouă ședință a Comisiei tehnice de urbanism cu o documentație refăcută.

Ședința s-a încheiat cu un moment hazliu. Probabil neatent la ce s-a discutat la final, Alin Tișe, care conduce ședințele CTATU, le-a propus membrilor să voteze un aviz favorabil pentru acest proiect.

„Domnu’ președinte, aviz nefavorabil”, l-a corectat arhitectul șef. Dându-și seama de greșeală, Tișe s-a corectat și le-a recomandat membrilor comisiei un aviz nefavorabil.

„Eram bucuroși! Lăsați-l pe domnul președinte să se exprime, nu-l cenzurați”, a încercat o glumă reprezentantul proiectantului.

„Îmi pare rău, eu aș fi vrut să vă dau un aviz favorabil, dar domnii din comisie nu m-au lăsat”, a răspuns, în același spirit, Alin Tișe.

Proiectul a fost respins cu șapte voturi.

Sursa foto & randări: s.c. Loftarhitectura s.r.l. Cluj-Napoca

 

 

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.