Respins! Respins! Și iarăși respins! Pe bandă rulantă: toate amendamentele propuse de consilierii USR s-au izbit de zidul majorității PNL + PSD + UDMR
Consilierii județeni USR Cluj au prezentat, în ședința de marți, 7 februarie, mai multe amendamente la proiectul 6 de pe ordinea de zi, care prevedea aprobarea bugetului general pe 2024 al județului Cluj.
Citește și acest articol care îți spune pe ce buget se bazează administrația județeană clujeană în 2024:
Buget de dezvoltare mai mic decât anul trecut pentru Consiliul Județean
Trei dintre cele nouă amendamente depuse de consilierii USR Cluj au fost prezentate în plenul ședinței de către Elena Muscă, consilier județean din partea USR Cluj. Cele trei amendamente au fost respinse unul după altul de majoritatea formată în Consiliul Județean Cluj de PNL și PSD (plus UDMR).
Primul amendament s-a referit la instalarea unor camere de supraveghere pe anumite terenuri care aparțin CJ Cluj, unde se aruncă în mod ilegal deșeuri.
„În acest scop propun achiziționarea unui sistem de supraveghere 4 camere video care sa fie amplasate în proximitatea depozitelor ilegale situate pe terenuri din proprietatea sau administrarea Consiliului Județean. Pe măsură ce sunt identificați poluatorii, aplicate amenzi și descurajată abandonarea deșeurilor dintr-o zonă supravegheată, camera de supraveghere va fi amplasată într- o nouă zonă cu depozite ilegale. Propun ca una din camerele de monitorizare video sa fie amplasata în zona Parcului Etnografic Romulus Vuia, în proximitatea stejarului secular, unde am identificat, în repetate randuri deșeuri abandonate”, a explicat Elena Muscă.
Consilierii USR Adela Dehenes, Elena Muscă și Ionuț Florea. Foto: captură video CJ Cluj
Costuri estimative de cca 29.500 de lei, din care 28.000 de lei sunt cele 4 camere video de supraveghere ( 2.000-3.500 RON/ buc) și 1.500 lei alte cheltuieli cu echipamente auxiliare funcționare și accesorii montaj (hard disk, NVR, abonament net, etc.). Investiția în achiziția de camere video se amortizează în timp prin amendarea persoanelor identificate, cu ajutorul camerelor de supraveghere, a mai transmis consilierul USR.
Amendamentul a fost respins: doar 11 din cei 33 de consilieri au fost de acord cu el.
Al doilea amendament s-a referit la plantarea unor perdele de arbuști pe minimum 10% din drumurile județene.
„Înființarea perdelelor forestiere e necesară pentru a respecta normele de protecție a mediului înconjurător, pentru a ne adapta și a deveni mai rezilienței la impactul schimbărilor climatice, precum și pentru a crește siguranța și confortul șoferului și a pasagerilor care circulă pe drumurile județene aflate în administrarea CJ Cluj. Beneficiile realizării perdelelor forestiere pe drumurile judetene sunt multiple. Pe lângă cele menționate mai sus, plantațiile rutiere:
● Reduc costurile pe termen lung legate de întreținerea drumurilor și de sănătatea oamenilor;
● Contribuie la reducerea accidentelor: e confirmat de numeroase studii că jalonarea vizuală a traseului prin
plantații contribuie la scăderea numărului de accidente rutiere.
● Atenuează zgomotul.
● Reduc necesitatea lucrărilor de drenaj, prelungind viața infrastructurii rutiere. Perdelele forestiere răspund și unor nevoi locale:
● Plantarea de noi specii ar putea contracara proliferarea nedorită a salcâmilor.
● Curățarea terenului adiacent de rădăcinile vechilor aliniamente, asigură prevenirea degradării acostamentului
de către acestea.
● Protecția proprietăților situate în vecinătatea drumului”, a explicat consiliera Elena Muscă.
Costurile estimative pentru înființarea și întreținerea perdelelor forestiere, pe o lungime de 130 kilometri de drum județean (cca 10% din lungimea drumurilor judetene Cluj) sunt deaproximativ 3.700.000 de lei.
Și acest amendament a fost respins. Doar 8 dintre cei 33 de consilieri județeni au votat pentru aprobarea lui.
Al treilea amendament s-a referit la o campanie de informare și de educare a publicului privind gestionarea deșeurilor municipale.
Scopul acestei investiții – a explicat Elena Muscă – este de a îmbunătăți gestionarea deșeurilor
în județul Cluj, în conformitate cu obiectivele de dezvoltare durabilă și economie circulară.
● realizare campanii de conștientizare a populației privind implementarea colectării separate a deșeurilor menajere, în special a deșeurilor reciclabile și a bio-deșeurilor;
● realizare, împreună cu Directia Agricolă Cluj, de campanii de informare și conștientizare la nivel județean prin difuzarea de mesaje de interes public privind încurajarea utilizării în agricultură a compostului, inclusiv rezultat din compostarea individuală și a digestatului (anual, cel puțin o campanie la nivel județean).
La fel ca precedentele, și acest amendament a fost respins: 5 voturi au fost „pentru”, 28 „împotrivă”.
De altfel, toate amendamentele depuse de consilierii USR Cluj (Elena Muscă, Adela Dehenes, Mihai Iepure, Cătălin Sălăgean și Ionuț Florea) au fost respinse pe bandă rulantă de majoritatea consilierilor PNL+PSD+UDMR.