Respins! Proiectul cu 7 case de vacanță n-a trecut de urbaniști: suprafețe prea mici aflate în fondul forestier

Autor  Tudor Știrbu   în       8 luni în urmã     1310 Vizualizări.  

Proiectul care viza construirea a șapte case de vacanță în localitatea Mărișel, pe o suprafață de nici 4.000 de metri pătrați a fost respins în ședința de miercuri, 21 februarie, a Comisiei tehnice de urbanism de la Consiliul Județean Cluj.

Motivele respingerii: parcelele se află în fondul forestier, iar suprafața fiecărei parcele era mai mică decât prevede Regulamentul Local de Urbanism pentru a fi construibilă.

3.854

de metri pătrați este suprafața totală a parcelelor pe care se dorea construcția caselor de vacanță.

Proiectul la care ne referim privește elaborarea unui PUZ, introducere în intravilan a unei suprafețe totale de 3.854 mp și construirea a șapte case de vacanță în localitatea Mărișel, iar acum se află la faza obținerii avizului de oportunitate.

Proiectul a fost prezentat în ședința CTATU de arh. Ovidiu Gabor, de la biroul Image Art, proiectantul lucrării. Acesta a explicat că beneficiarii doresc introducerea a trei parcele din extravilan în intravilan și apoi construcția a șapte case de vacanță cu o amprentă la sol de 45 de metri pătrați fiecare.

Proiectantul a mai spus că după reparcelare, cea mai mică parcelă va avea 401 mp, iar cea mai mare, 500 de metri pătrați.

La sfârșitul prezentării, arhitectul șef al județului Cluj, Claudiu Salanță, l-a întrebat pe proiectant dacă are avizul Gărzii Forestiere pentru construcția caselor de vacanță, dat fiind faptul că terenul se află în fondul forestier, conform hărților de la Ministerul Apelor și Pădurilor.

Ovidiu Gabor s-a arătat contrariat, spunând că în documentația sa și pe extrasul CF parcelele apar ca funcțiune de folosință „pășune” și din acest motiv n-a cerut avizul Gărzii Forestiere. Arhitectul șef l-a invitat pe reprezentantul proiectantului să verifice în aplicație și pe Google Earth situația terenului și, mai apoi, să ceară acordul Gărzii Forestiere.

În plus, Claudiu Salanță i-a mai spus acestuia că în proiectul prezentat, suprafața parcelelor construibile sunt foarte mici (între 400 – 500 mp), mai ales că RLU al Primăriei Mărișel prevede o suprafață minimă de 900 mp pentru o parcelă.

Alin Tișe, care conduce ședințele CTATU de la CJ Cluj, a propus un „aviz nefavorabil” și o revenire într-o altă ședință cu răspunsul Gărzii Forestiere și mărirea suprafețelor construibile. Proiectul a fost respins cu șapte voturi.

Proiectul celor 7 case de vacanță din Mărișel

Tema de proiectare se referă la posibilitatea parcelării unei suprafețe de teren, compusă din trei parcele cu o suprafața totală de 3.854 mp, în vederea organizării unei zone rezidențiale de densitate mică, compusă din case de vacanță, parcare, drum și spații comune.

Potrivit memoriului tehnic, zona de studiu se învecinează la nord-est, est, sud-est și sud cu un drum de acces existent, iar la sud-vest și vest cu parcele neconstruite, aflate în proprietate privată.

Beneficiarii investiției doresc introducerea terenului studiat în intravilan prin parcelarea acestuia în 10 parcele diferite, având următoarele destinații:

  • 7 parcele cu suprafețe similare, destinate construirii a 7 case de vacanță;
  • 1 parcelă destinată realizării unei parcări cu 7 locuri; câte 1 loc de parcare pentru fiecare casă de vacanță propusă;
  • 1 parcelă propusă dezmembrării pentru asigurarea lărgirii drumului existent și realizării drumului propus;
  • 1 parcelă destinată construirii spațiilor comune (spa) pentru cele 7 case de vacanță propuse.

Conform documentației, toate costurile necesare implementării proiectului vor cădea în sarcina beneficiarilor acestei investiții: Gabriel Teofil Câmpean, Cristian Nemet și Iuliana Alexandra Petruț.

Proiectantul acestei lucrări este s.c. Image Art s.r.l. din Cluj-Napoca.

Citește și acest articol:

Se construiește în draci în zona turistică a Clujului: 7 case de vacanță pe o suprafață de nici 4.000 de metri pătrați

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.