Respins! Proiectul cu 10 case, întins pe o suprafață de 1,7 hectare, n-a trecut testul Comisiei de urbanism

Autor  Tudor Știrbu   în       1 year în urmã     1229 Vizualizări.  

Proiectul imobiliar din satul Jucu de Mijloc, întins pe o suprafață de 1,7 hectare, a fost respins în ședința de joi, 23 martie, a Comisiei de urbanism de la Consiliul Județean Cluj.

Proiectul presupune dezmembrarea unui teren de 16.956 mp din satul Jucu de Mijloc în 10 parcele pentru locuințe unifamiliale, una pentru agrement și sport, una pentru un parc și două pentru drumuri.

Ansamblul „Someș Garden” din Jucu 

Proiectul se află acum în faza de obținere a avizului arhitectului șef al județului Cluj. El reprezintă etapa a doua a dezvoltării ansamblului „Someș Gardens”, aflat în apropierea unor drumuri comunale deja existente, realizând legătura dintre amplasament și drumul E576.

În prima etapă, dezvoltatorul a construit 26 de case fără să treacă prin Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului și Urbanism (CTATU) de la CJ Cluj, ci prin atribuire directă, ceea ce l-a nemulțumit pe Alin Tișe, administratorul județului și, totodată, cel care conduce ședințele de urbanism. „Arată ca un cartier chinezesc”, și-a arătat Tișe nemulțumirea.

Pe planșe, cele 26 case se află în partea de nord și de vest a proiectului propus a fi dezbătut în ședința de astăzi a Comisiei de urbanism.

Proiectul a fost prezentat de arh. urb. Alida Vișan, reprezentanta proiectantului s.c. Endorfina Concept s.r.l. Florești.

16.956

de metri pătrați este suprafața terenului studiat.

Tema de proiectare propune parcelarea terenului de pe strada Prutului care face studiul acestui document.

Parcelarea terenului va fi realizată în vederea construirii de locuințe unifamiliale (în regim izolat sau cuplat), a drumurilor de acces care le vor prelungi pe cele existente și realizate în prima fază a construirii ansamblului „Someș Garden”.

Practic vor fi 10 parcele pe care vor fi construite 10 case. Cea mai mică parcelă are 586 mp, cea mai mare – 1.624 mp, iar în mijloc – un parc cu o suprafață generoasă de aproape 4.000 de metri pătrați.

Arhitectul șef al județului Cluj, Claudiu Salanță, a intervenit în dezbateri și a spus că parcela cea mai mică e … prea mică. În sensul că nu corespunde regulamentului de urbanism al comunei Jucu, ce prevede o limită minimă de 700 de metri pătrați pentru o casă izolată. Ba, Alin Tișe a propus ca dezvoltatorul să renunțe la această parcelă și să o gândească alături de spațiul verde propus.

Parcul adus lângă pârâu

Doi dintre membrii Comisiei de urbanism, Alice Oprică și Radu Spânu, i-au recomandat proiectantului să mute parcul aflat în mijlocul celor 10 parcele în partea de sud a dezvoltării imobiliare, unde se află pârâul Feiurdeni (un afluent al Someșului Mic). Cei doi arhitecți au spus că, în noua situație, pârâul și zona învecinată vor fi astfel mai bine puse în valoare. Un alt membru al CTATU a recomandat o îmbunătățire a circulațiilor în ansamblul „Someș Garden”.

Alida Vișan a fost de acord cu ideile și sugestiile propuse și a spus că dezvoltatorul dorește să ridice din bugetul propriu o grădiniță sau o creșă dacă e nevoie. Sau orice funcțiune conexă locuirii (un magazin, o farmacie etc.)

Alin Tișe a propus un aviz nefavorabil și o revenire într-o viitoare ședință a CTATU cu modificarea planșelor conform recomandărilor propuse. Opt membri din Comisia de urbanism au fost de acord cu propunerea președintelui CJ Cluj.

Ce urmează să fie construit în etapa a doua a dezvoltării ansamblului „Someș Gardens” 

Funcțiunea de locuire este susținută prin propunerea de spații verzi comune care vor deservi atât parcelele noi propuse prin PUZ cât și zona învecinată. În apropierea amplasamentului se află cursul de apă al Someșului Mic, iar pe latura sudică, terenul se învecinează cu râul Feiurdeni, un afluent al Someșului Mic.

În urma parcelării terenului studiat în suprafață de 16.956 mp, el va fi alcătuit din:

  • 10 parcele pentru locuințe unifamiliale; cea mai mică parcelă are 586 mp, cea mai mare – 1.624 mp;
  • 1 parcelă destinată spațiilor verzi de agrement și sport;
  • 1 parcelă destinată zonei verzi adiacente râului Feiurdeni;
  • 2 parcele reprezentate de drumuri care vor deservi parcele noi propuse și vor continua drumurile realizate în prima etapă a dezvoltării ansamblului „Someș Gardens”;
  • suplimentar, o fâșie de aproximativ 333,7 mp din terenul studiat va fi rezervată lățirii drumului aflat în parte de est a parcelei.

Așadar, pe parcela studiată sunt propuse 3 UTR-uri:

  • UTR Lr* – Zona de locuințe rurale cu regim redus de înălțime;
  • UTR Va/s* – Zona verde de agrement și sport;
  • UTR Vp* – Zona verde cu rol de protecție și coridor ecologic.
    În prezent, terenul studiat are formă neregulată și este liber de construcții.

Proiectul a fost realizat de biroul de arhitectură Concept Endorfina s.r.l. din Florești, iar proprietarul terenului situat în intravilanul localității Jucu de Mijloc este s.c. Alex Auto Service s.r.l. din Cluj.

 

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.