Respins! Fără bulevard de 16 metri lățime nu se face cartierul cu 75 de locuințe din Borhanci
Uriașul proiect cu 75 de locuințe din zona străzii Nordului a fost respins, din nou, în ședința Comisiei de urbanism a Primăriei Cluj-Napoca. Proiectul a mai fost prezent în ședința CTATU din ianuarie 2021, atunci când pe planșe erau 94 de locuințe.
Atunci urbaniștii l-au respins și au cerut o reducere a numărului unităților locative și o reglementare vizavi de circulațiile din zonă.
În ședința de azi, au fost discuții contondente care au vizat, în principal, accesele. Viceprimarul Clujului, Dan Tarcea, care a condus ședința CTATU de la primărie, a fost consternat să afle că proiectul n-a suportat modificările cerute în ședința precedentă, mai ales cele privind circulația în zonă. În sensul în care drumul de legătură nu avea o ampriză de 16 metri, așa cum cere RLU în situația unui proiect de o asemenea anvergură. Din acest motiv, a cerut un „aviz nefavorabil” și o refacere a proiectului.
În ședința online a fost prezentă și o clujeancă, Floare Pop, profesoară de limba românp, care are o parcelă de 2.000 de metri pătrați în zonă (suprafața de teren de formă trapezoidală din vârful „triunghiului” în imaginea de mai sus. Floare Pop a spus că ea nu dorește să vândă parcela investitorilor și că o va lăsa copiilor ei.
Proiectul din zona de sud a cartierului Borhanci
Amplasamentul studiat este situat în intravilanul municipiului Cluj-Napoca, în zona de sud a cartierului Borhanci. Conform planului urbanistic (PUG) în vigoare, terenul este încadrat într-o zonă de urbanizare – locuințe cu regim redus de înălțime dispuse pe un parcelar de tip urban, delimitat de strada Nordului în partea de est.
40.562
de metri pătrați reprezintă suprafața totală a suprafeței studiate.
Terenurile studiate se află în proprietatea privată a 24 de beneficiari, fiind neconstruite cu imobile permanente. Suprafața reglementată: 40.562 mp de teren – 24 de parcele și 3.000 mp de teren – 2 parcele pentru care nu mai
există intenții de urbanizare din partea proprietarilor.
Regulamentul de urbanism aferent zonei a fost preluat în urma finalizării procesului prin care s-a stabilit noua limită dintre Cluj-Napoca și Feleacu.
În prezent, accesul dinspre cartierul Gheorgheni spre terenul studiat se realizează prin intersecția străzii Constantin Brâncuși – strada Fagului – strada Romul Ladea – strada Borhanci.
Principala cale de acces către zona studiată este prin strada Nordului ce debușează în strada Romul Ladea, cu acces inclusiv la nodurile 12 și 13 ale viitoarei centuri metropolitane din cadrul proiectului general „DRUM TRANSREGIO FELEAC TR35”.
- regimul de înălțime propus pentru locuințe: (S)+P+1+M; (S)+P+1+R;
- regimul de înălțime propus pentru subzona de activități economice: (S)+P+1+M; (S)+P+1+R
- regimul de înălțime propus pentru subzona de instituții și servicii publice și de interes public constituite în clădiri: (S)+P+1+M; (S)+P+1+R.
197
de locuri de parcare au fost propuse în acest proiect.
Conform documentației, necesarul de parcări/garaje se va organiza în incinta proprietății/clădirii (1 loc la 100mp utili, respectiv 80mp utili în cazul clădirilor administrative).
Sunt propuse următoarele tipuri de locuri de staționare/garare:
- case izolate cu garaj, garaje amenajate în subteran sau în demisol în concordanță cu sistematizarea verticală a
terenului sau parcări acoperite;
- în incintă se realizează alei de acces și parcări suficiente pentru programul studiat;
- accesul carosabil va avea lățimea de maximum 5m în cazul optării pentru 2 locuri de parcare încorporate în
- volumul imobilului de locuințe sau într-un garaj.