Respins! Cartierul de case propus pe 4 hectare a fost pus pe „stand by” până la realizarea PUG-ului

Autor  Tudor Știrbu   în       12 luni în urmã     3600 Vizualizări.  

Proiectul propus în localitatea Feleacu, cu peste 40 de locuințe individuale și colective, loc de joacă pentru copii și un spațiu verde a fost respins în ședința de miercuri, 29 noiembrie, a Comisiei tehnice de urbanism de la Consiliul Județean Cluj. 

Proiectul a fost prezentat în ședința CTATU de arh. Florina Florian, care a explicat că terenul inclus în avizul de oportunitate se găsește parțial în intravilanul localității, iar zona propusă spre includere în PUZ este amplasată în extravilan. Arhitecta a precizat că în urma introducerii terenului în intravilan și a constituirii căilor de circulație, rezultă o suprafață de 36.127,30 mp destinată parcelelor construibile.

Vor fi, în total, 47 de parcele, dintre care cel puțin 6 sunt propuse pentru construcția drumurilor. Investiția mai cuprinde un parc de joacă pentru copii și un spațiu verde cu acces public nelimitat.

Cea mai mică parcelă are suprafața de 700 de metri pătrați (cinci loturi), iar cea mai mare este de aproape 1.300 de metri pătrați.

 

La sfârșitul prezentării, arhitectul șef al județului Cluj, Claudiu Salanță, a întrebat-o pe reprezentanta proiectantului care ar fi necesitatea introducerii în intravilan a unei suprafețe de teren, din moment ce comuna Feleacu are încă foarte mult teren în intravilan construibil. În plus de asta, arhitectul șef a mai amintit că se lucrează la PUG-ul comunei Feleacu, care este finanțat prin PNRR și acum se află în faza de licitație.

Arh. Florina Florian a spus că beneficiarii doresc să dezvolte investiția împreună cu PUZ-ul învecinat din partea de vest a amplasamentului studiat. Și că toate cheltuielele legate de utilități și drumuri să fie suportate de beneficiari.

Alin Tișe, care conduce ședințele Comisiei tehnice de urbanism, a propus ca proiectul „să fie temporizat” până când Primăria Feleacu va finaliza PUG-ul comunei.

Tișe a recomandat un aviz nefavorabil, iar membrii CTATU s-au conformat: au fost 7 voturi pentru „aviz nefavorabil”, așa că proiectul a fost respins.

Zona de studiu urbanistic se află în comuna Feleacu, în extremitatea de sud a localității, zona care se desfășoară cu latura lungă, paralel arterei majore de circulație, respectiv E81, în dreptul bornei kilometrice 467- direcția Cluj-Napoca.

Regimul de înălțime: cel mult trei niveluri

Perimetrul este definit de funcțiunea de locuințe unifamiliale, cu regim de înălțime care însumează maximum 3 niveluri, respectiv D+P+E, D+P+M, P+E+M, și este caracterizată de o declivitate relativă. 

Piatra kilometrică cu nr. 467 se găsește între cele două zone de acces spre terenul studiat, la circa 15 metri de accesul 2 în zona de sud a studiului.

Amplasamentul studiat are deschidere prin două străzi la calea majoră de circulație, respectiv drumul european E81.

Proiectantul a propus ca posibilitatea de ieșire – intrare să fie pe direcția Cluj-Napoca, deci obligatoriu la dreapta. Spre Turda se va putea ieși doar după ce s-a parcurs distanța până la sensul giratoriu aflat la intrarea în localitate dinspre Cluj-Napoca.

6,24%

este suprafața destinată spațiului verde în acest proiect.

În urma introducerii terenului în intravilan și a constituirii căilor de circulație, rezultă o suprafață de 36.127,30 mp destinată parcelelor construibile, respectiv un procent de 85,75 %.

În proiect se mai arată că, suplimentar, o suprafață de 2.649 mp va fi amenajată și dotată ca spațiu verde cu acces public de către beneficiarii PUZ-ului, pe cheltuiala acestora, pe terenul Primăriei Feleacu, prin cadrul unui parteneriat public-privat cu Consiliul local.

Beneficiarii investiției sunt Căpușan – Fati & asociații, iar proiectantul lucrării este s.c. Arh Consult Solution s.r.l.

About