Reprezentanții HoReCa după consultările cu președintele: „Faptul că TVA nu va crește ne permite să ne desfășurăm activitatea”

Astăzi a avut loc o întâlnire importantă între președintele României și reprezentanții mediului de afaceri, în cadrul căreia sectorul HoReCa a fost reprezentat de Călin Cozma, președinte executiv al Federației Patronatelor din Industria Ospitalității din România (FPIOR) și consilier local la Cluj-Napoca. Principala solicitare a fost una clară: asigurarea că TVA-ul nu va crește în perioada următoare.
„Mediul de afaceri și, în mod particular, sectorul HoReCa aveau nevoie de această asigurare ca să poată continua, deoarece cele mai multe companii autohtone se aflau exact în pragul de 3% înainte de colaps. Aceasta este realitatea. Și, cu atât mai mult, salutăm și apreciem răspunsul rapid al președintelui României din această dimineață: TVA nu va crește. Ce înseamnă asta? Înseamnă că antreprenorii își pot face planuri de dezvoltare, pot ieși din starea de panică și se pot așeza într-o normalitate. Aceasta este cheia de boltă a oricărui business: previzibilitatea”, a declarat Călin Cozma.
Reprezentanții industriei ospitalității atrag atenția că păstrarea cotei reduse de TVA este o practică firească în Uniunea Europeană, mai ales pentru țările care mizează pe dezvoltarea turismului. Alex Costea, președinte HOTRECC Iași, a oferit o serie de exemple relevante:
„Toate țările din UE care au interes pe creșterea turismului au cote mici de TVA: Germania are 7%, Ungaria 5%, Polonia 8%. Țările cu turism deja dezvoltat și stabilizat – Franța, Italia, Austria, Spania – au cote de 10%. De asemenea, există o tendință clară în UE de taxare diferită a alimentelor de bază: Franța are 5,5% pentru majoritatea produselor alimentare, Spania va aplica de la 1 ianuarie 2025 o cotă de 4% pentru alimentele esențiale, iar Cipru aplică TVA 0% pentru produse de bază, inclusiv scutece și produse de igienă. Aceste cifre demonstrează că un TVA mare nu rezolvă problemele economice, ba dimpotrivă, înlesnește dezvoltarea economică pe termen lung.”
Liderii din HoReCa avertizează că situația financiară a industriei este deja critică. Potrivit datelor comunicate, doar în 2024, sectorul a pierdut peste 35% din profitabilitate, iar cifra de afaceri a scăzut în medie cu 12% comparativ cu anul precedent. În lipsa unui cadru predictibil, 40% dintre companii se află la limită și riscă închiderea.
„Nu este corect ca, din cauza corupției endemice și a nesăbuinței în gestionarea bugetului public, industria noastră să fie de fiecare dată penalizată și împovărată cu mai multe taxe”, a subliniat Nicu Rusei, președintele HORECA Bacău.
Federația Patronatelor din Industria Ospitalității din România (FPIOR) este cea mai mare organizație de profil din țară, reprezentând peste 1.000 de companii din 24 de județe și municipiul București. Cu 29 de patronate afiliate și peste 26.000 de angajați, FPIOR are ca obiectiv principal reprezentarea intereselor industriei în raport cu autoritățile, promovarea unui cadru legislativ echitabil și consolidarea unui sector rezilient și inovator.