REPORTĂJEL. Proiectul imobiliar Donath Park. Am urcat să văd
Când auzi frecvent o denumire, devii curios, e cumva în firea omului. Așa am fost eu în ceea ce privește Donath Park, un proiect imobiliar situat practic în cartierul clujean Grigorescu, deși administrativ face parte din Florești. Am auzit numeroase referiri la Donath Park, bune și mai puțin bune. Și am urcat să văd.
Primul lucru pe care l-am aflat este că Donath Park include doar câteva blocuri din cartierul cu peste 400 de apartamente răsărit în ultimii patru-cinci ani. Sunt mai mulți dezvoltatori în zonă, însă doar unul și-a bătut capul să investească în branding. Până la urmă, el este cel care s-a ales cu celebritatea, dar și cu criticile. 🙂 Proiectul și brandingul merg acum mai departe cu blocuri noi, care au primit numele View by Donath Park.
Zona este un adevărat punct de observație. Locuitorii din Donath Park, dar mai ales cei din View, au o panoramă extraordinară la ferestre. Spre sud-est e Clujul (se văd bine Mănășturul și Zorilor), spre sud, întinderea virgină numită “zona de protecție sanitară a sursei de apă a municipiului”, dar și complexul Vivo! Mie mi-a plăcut vederea către nord: o pădurice de pini care stă cu fața la spatele blocurilor și oferă o senzație de calm.
Discuția aprinsă pentru zona Donath Park este despre circulație. Doamne ferește să pleci la drum și să descoperi că ți-ai uitat portofelul acasă, la 7:30 dimineața, când trece prin zonă tsunami-ul de mașini din Florești! Există flux și reflux de trafic pe strada Pădurii, însă este ceva temporar. Dacă totul merge bine, anul viitor ar urma să înceapă lucrările la centura metropolitană. Această autostradă cu patru benzi va prelua tot acel tsunami și va readuce Donath Park la stadiul inițial, de cartier liniștit și ușor de accesat.
L-am întâlnit în cartier pe Radu: “Eu nu prind ambuteiaje, întrucât plec zilnic de acasă la 7.00; Floreștiul se varsă spre Cluj la 7:30. În afară de acest vârf de trafic, este chiar lejer. Facem două-trei minute până la complexul Fortuna și cinci până la Cora. Tot invitându-i la noi, ne-am convins și alți prieteni să-și cumpere apartamente în Donath Park”. Raluca, soția lui, nu se concentrează pe trafic, ci pe fericirea copilului. “Fiica noastră, care are trei ani, este foarte împlinită aici. Avem un loc de joacă, suntem în siguranță, pentru că intrarea în parcare se face pe la o barieră, mergem adesea în plimbare prin pădurea Hoia-Baciu”, a subliniat Raluca.
Din păcate, strada Donath este îngustă, iar șoferii uită adesea articolul de lege privitor la prioritatea vehiculelor aflate în urcare. Ca să nu aibă de rezolvat o problemă, Primăria Cluj preferă să nici nu se uite spre ea. În acest caz, spre circulația de pe Donath.
210
persoane care locuiesc în capătul străzii Donath au semnat o petiție prin care cer introducerea unui mijloc de transport în zonă. Documentul a ajuns la Compania de Transport Public, Primăria Cluj-Napoca și Primăria Florești. Fără niciun efect deocamdată.
Dezvoltatorul Donath Park susține pe website că are o experiență de 15 ani, că a finalizat până acum 650 de apartamente. “Ne mândrim că apartamentele din imobilele construite de noi s-au vândut în proporție de 100% și ne mândrim și mai mult cu faptul că noii lor beneficiari le folosesc cu drag și sunt multumiți de munca noastră”, scrie pe donathpark.ro.
Am vizitat Donath Park și View by Donath Park, am văzut ce am vrut să văd. Nu am prins vreun flux de mașini, dar asta nu schimbă nimic: tot aștept cu nerăbdare construirea centurii. Știți cu ce am rămas în minte: cu imaginea păduricii de pini, care dă o incredibilă senzație de calm.