REPORTAJ. Capitala românească a Ungariei
Ungaria nu prea are înălțimi, însă, timp de patru zile, capitala țării vecine este în munți. În cei din România. La Tușnad, între masivele Harghita și Bodoc, pe un drum îngust care traversează o cale ferată fără barieră și un pod peste Olt, trec coloane oficiale cu demnitari maghiari. Săptămâna aceasta, de miercuri până vineri, oameni cu greutate din cabinetul Orban au răspuns la întrebările ardelenilor și au ridicat tensiunea pentru sâmbătă, când vedeta a fost chiar premierul. Au și riscat puțin: miercuri și vineri, serviciul Ro-alert a cerut imperativ oamenilor din Tușnad să stea în case, pentru că prin localitate se plimbau urșii. Amuzant, dar adevărat.
Tabăra de vară Tusvanyos și-a derulat ediția a 30-a și a mai dovedit o dată că este un eveniment-cheie pentru maghiarime.
Nu e de mirare că Băile Tușnad, cel mai mic oraș din țara noastră (vreo 1.200 de locuitori), arată pe final de iulie ca parcarea unui mall. Etnici maghiari din Slovacia, Slovenia, Serbia, Croația, Ucraina, România și mulți unguri din țara mamă sunt atenți să își programeze concediile fix în această perioadă.
Succesul manifestării este asigurat printr-o gândire simplă și eficientă. În prima parte a fiecărei zile, când intrarea este gratuită, în corturile taberei de vară se discută probleme arzătoare, pe teme sociale sau politice, ba chiar și de sport, iar de dezbateri sunt interesate mai ales persoanele 30+. Seara, cu bilete de 10-20 de lei, se organizează concerte cu trupe în vogă. Dacă ar veni Robbie Williams ar avea mai puțin succes decât Bagossy Brothers Company, o formație din secuime care e în topurile din Ungaria. Iar de muzică sunt interesate mai ales persoanele 30-. Una peste alta, sunt fericiți și cei cu plus, și cei cu minus. “Aș vrea să avem și noi așa ceva, în America. Face politica mai distractivă”, a spus Clark Judge, venit din anturajul lui Donald Trump.
Tot evenimentul este o sărbătoare a partidului mare din Ungaria și a celor mici din România.
Fidesz, aflat la putere din 2010, își închide probabil sediul de la Budapesta pe durata Tusvanyos. Pe de altă parte, organizatorii sunt PPMT și CNMT. Kelemen Hunor nu s-a arătat la Tușnad, iar la darea de seamă a partidelor maghiare din țările bazinului carpatic, UDMR a fost reprezentată de Tanczos Barna. Tokes Laszlo, liderul CNMT, a avut grijă să critice dur partidul care a intrat în Parlamentul European strângând voturi din Teleorman. “UDMR este preocupat doar de alegeri, nu de problemele reale ale comunității maghiare”, a punctat pastorul reformat.
Dacă mergi în food-court sau la Profi-ul din Tușnad, lumea se străduiește să îți răspundă românește, deși e limpede că o face cu dificultate. Nimeni nu se strâmbă, nu te refuză, nu se uită urât. Alături, în corturile cu dezbateri, România este înfierată că nu oferă suficiente drepturi maghiarilor. M-a luat prin surprindere Zakarias Zoltan, de la PPMT: “România dorește ca în țară să existe o singură limbă și o singură religie” și m-a făcut să râd Raduly Robert, primarul din Miercurea Ciuc: “Autoritățile speră ca românii să se căsătorească cu unguroaice, iar noi să fim ușor-ușor asimilați. Eu sper exact contrariul”.
Cum spuneam, evenimentele merg în crescendo. Vineri, deja atmosfera este încinsă. Vicepremierul Semjen Zsolt primește toată atenția când subliniază oferta Ungariei pentru maghiarii din bazinul carpatic: sprijin pentru păstrarea identității naționale, ajutor financiar pentru comunități, susținere pentru ca partidele ungurești să aibă parlamentari, primari, consilieri, și – cireașa de pe tort – cetățenie. Nu e poveste nouă. 1,1 milioane de etnici maghiari din afara granițelor țării beneficiază deja de această facilitate importantă (un avantaj subiectiv este că se simt membri cu drepturi depline ai nației maghiare, unul obiectiv, că pot călători fără vize în Statele Unite sau Australia). Nu e doar un act de generozitate: pentru Fidesz asta înseamnă fix 1,1 milioane de voturi la fiecare val de alegeri. Așa am descoperit și motivul pentru care Opoziția de la Budapesta nu vine la Tușnad. “Fidesz le-a oferit dubla cetățenie etnicilor maghiari din bazinul carpatic, dar reprezentanții opoziției nu au fost de acord. Așa că nu ar fi bine primiți aici”, mi-a explicat Veczan Zoltan, jurnalist de politică externă la Magyar Hirlap.
Banii pentru organizare sosesc de la guvernul Ungariei, de la administrații locale controlate de Fidesz și de la mari companii din țara vecină, ca OPT Bank sau MOL. Pe listă apar doar câteva companii locale.
Finalul este al lui Orban Viktor.
La scena principală vine lume ca la concerte și îl privește aproape mistic pe liderul politic îmbrăcat în cămașă albă, cu mânecile suflecate. Vorbește o oră și jumătate fără să bea apă, iar esența este asta: Suntem iliberali, dar asta înseamnă naționali: apărăm identitatea, cultura, familia și drepturile maghiarilor, inclusiv prin interzicerea accesului migranților pe teritoriul țării (apropos, o știre de sâmbătă arăta că există lagăre în Ungaria unde azilanții sunt înfometați intenționat n.r.). Suntem o națiune puternică și trebuie să fim uniți în continuare. Cei care ne critică ne urăsc, dar miza următorilor ani este să ne impunem punctul de vedere în Europa. Premierul se mândrește că s-a opus cu succes ca oamenii lui Soros să acceadă la funcții europene înalte, după alegerile din mai.
Printre aplauze, se zărește, așa, o muchie care se tocește între democrație și autoritarism. Orban poate orice, inclusiv să determine canalul de sport M4 să aibă emisie necodată pentru ungurii din Ardeal. “Aici se face o politică relaxată, cu mânecile suflecate sau în tricou, oamenii îi pot trimite întrebări scrise premierului. Vezi cum hârtiuța ajunge la el, cum o citește și răspunde. Asemenea ocazii nu apar prea des în fața unui lider de țară”, sintetizează Veczan Zoltan.
Tusvanyos 2019 s-a încheiat. Peste un an, capitala Ungariei se va muta din nou în munții noștri. Până atunci, Budapesta, ai legătura!