Reparație urbană. Ce se propune în locul Profi și OMV, în Mărăști

Clujul dorește să modernizeze centrul pieței Mărăști, rămas încremenit de pe vremea lui Nicolae Ceaușescu. Arhitecții de la Planwerk au primit misiunea de a veni cu propuneri și idei, iar acestea sunt interesante și surprinzătoare. Proiectul a devenit astăzi subiect de dezbatere, în cadrul Centrului de inovare și imaginație civică.
Media9 a scris în premieră despre modernizarea pieței Mărăști.
“Revoluție” în piața Mărăști. Trei parkinguri subterane, se propune relocarea OMV, dispare o latură a Aleii Bibliotecii
Ceea ce iese în evidență din start este spațiul din flancul estic al pieței, mai exact zona unde acum funcționează un supermarket Profi și o stație de carburanți OMV. Tiberiu Ciolacu, de la Planwerk, a explicat de ce se propune renunțarea la ambele.
“Flancul estic al pieței Mărăști a fost gândit altfel inițial, dar a venit Revoluția și a rămas neterminat. Este un spațiu public, care aparține locuitorilor din zonă și tuturor clujenilor. Considerăm că este nevoie se se închidă această breșă urbană. În Germania există termenul reparație urbană, s-ar potrivi foarte bine și aici”, a spus Ciolacu.
Arhitectul a explicat că pe planșă apare o construcție care nu are pretenția de a fi o soluție definitivă, este doar la nivel de schiță, de temă de dezbatere. “Ar trebui făcut un concurs de soluții de arhitectură pentru acest spațiu”, a subliniat arhitectul Tiberiu Ciolacu.
În viziunea celor de la Planwerk, construcția care ar urma să înlocuiască Profi și OMV ar trebui să aibă jos spații culturale și multifuncționale, săli de sport, spații de alimentație publică, iar la nivelurile superioare locuințe publice, eventual chiar locuințe sociale. În subsol au fost prevăzute parcaje, astfel încât la stradă ar urma să rămână o zonă pietonală, cu multă vegetație. “Credem că este nevoie de dotări și echipamente urbane care lipsesc sau sunt deficitare, în special în cartiere dense cum este Mărăști”, a explicat Tiberiu Ciolacu.
„Contractul de proiectare este semnat doar pentru etapa I, aleea Bibliotecii, bulevardul 21 Decembrie, strada Aurel Vlaicu, strada Fabricii. În trei-patru ani ar trebui proiectul să fie început, dacă nu și finalizat”, a afirmat Ovidiu Cîmpean, directorul Centrului de inovare și imaginație civică.