Repară tramvaiele noi! 🤦‍♂️CTP Cluj a cumpărat un strung din Germania, „un produs cu totul deosebit”, care va strunji roțile gălăgioase ale tramvaielor

Autor  Tudor Știrbu   în       8 luni în urmã     4109 Vizualizări.  

În ședința de luni din Sala de sticlă a Primăriei, consilierul local USR Radu Boloveschi a adus în discuție „zgomotul infernal” pe care îl fac în timpul călătoriei tramvaiele Astra, care n-au mai mult de 3-4 ani vechime. Mai precis, zgomotul produs de roțile tramvaielor. 

„Am făcut o documentare înainte de a ridica această problemă. Din câte am înțeles, tramvaiele ar trebui să circule cu 50 km/oră limitare electronică și cu 70 km/oră viteză maximă. Tramvaiele Astra sunt limitate la 35 km/oră și fac un zgomot infernal pentru toți cetățenii care stau pe marginea traseului lor. Tramvaiele Astra, pe Splaiul Independenței, pe Plopilor sau oriunde ating viteza limitată fac un zgomot infernal. Puteți întreba orice cetățean care locuiește în preajma lor. La ora 5:30, respectivul cetățean se trezește de zăngănitul tramvaielor. Ați spus că noi nu recepționăm nimic dacă nu respectă caietul de sarcini sau normele în vigoare”, a reclamat consilierul USR, adresându-i-se primarului Emil Boc.

Răspunsul a venit de la directorul Companiei de Transport Public (CTP) Cluj-Napoca, Liviu Neag (foto, în partea dreaptă a imaginii, cu microfonul în mână).

Acesta a explicat că tramvaiele au 3-4 ani și sunt încă în perioada de garanție.

„Periodic avem întâlniri cu furnizorul și încercăm să ținem cât mai aproape acest capitol de zgomot. În ce privește viteza, sunteți într-o eroare: nicăieri în Europa nu veți întâlni tramvaie care circulă cu 50-70 km/oră. Eu, cel puțin, n-am întâlnit nicăieri în Europa! Tramvaiele la Cluj sunt reglate la 40-45 km/oră, ceea ce e o viteză bună, spunem noi, la un trafic uneori foarte aglomerat. La ora actuală lucrăm la un proiect care privește rectificarea bandajelor, bandajul fiind acea încălțăminte a roții tramvaiului. Am reușit să achiziționăm un strung special din Germania, un produs cu totul deosebit. Strunjirea bandajelor, credem noi, va aduce multă îmbunătățire în ce privește partea de exploatare, inclusiv partea de zgomot. Noi am făcut câteva măsurători privind zgomotul tramvaielor și vă pot spune că nu tramvaiele fac cel mai mare zgomot. Zgomotul produs de tramvaie este sub cel produs de traficul urban. Dar cu astfel de probleme se confruntă nu numai Clujul, ci toate orașele unde Astra a livrat tramvaie: București, Iași, Timișoara, Arad, Oradea”, a explicat Liviu Neag, directorul CTP Cluj-Napoca.

„Tramvaiele mov” au fost livrate de Astra Arad, care a câștigat licitația lansată de Primărie în 2020. În total, e vorba de 24 de tramvaie.

Tramvaiele Astra Imperio au următoarele caracteristici tehnice: capacitate de 300 de călători (36 locuri pe scaune) și dotări de ultimă generație, facilități pentru fotolii rulante sau cărucioare pentru copii, Wi-Fi gratuit pentru călători, sistem de supraveghere video etc. Tramvaiele sunt unidirecționale.

Prețul unitar al unui tramvai este de 7.735.000 de lei fără TVA, iar valoarea totală a contractului este 185.640.000 de lei fără TVA. La care se adaugă prețul strungului. 🤪

About