Renunțăm la mașină, mergem cu bicicleta! Ce planuri privind mobilitatea are Uniunea Europeană

Autor  Ionel Lespuc   în       2 years în urmã     1360 Vizualizări.  

Uniunea Europeană este principalul actor mondial în lupta împotriva schimbărilor climatice. Cu Pactul Verde European și obiectivul de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55 % până în 2030, UE își propune să devină primul continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050. Iar viitoarele politici de mediu se proiectează împreună cu cetățenii.

Ca parte a Pactului Climatic European, Institutul pentru cercetări în economie circulară şi mediu “Ernest Lupan” organizează întâlniri cu cetățeni dornici să se implice.

Peer Parliaments reprezintă grupuri de cetățeni care se întâlnesc pentru a‑și dezbate perspectivele privind tranziția la neutralitatea climatică aplicată în mod practic. Participanții sunt apoi invitați să ne trimită concluziile discuțiilor, contribuind la deciziile la nivelul UE.

Prima dezbatere a avut loc luni și a luat în discuție problema mobilității. Moderatorul, din partea Institutului pentru cercetări în economie circulară şi mediu “Ernest Lupan”, a fost arhitectul clujean Dan Clinci. Participanții au fost invitați să facă topurile opțiunilor personale în legătură cu două subiecte mari: cum renunțăm la mașinile personale cu combustibili fosili pe distanțe scurte și cum renunțăm la transportul cu avionul pe distanțe lungi.

Dacă la prima întrebare, cei mai mulți participanți au stabilit că mobilitatea poate fi rezolvată prin folosirea mai intensă a bicicletei și a mijloacelor de transport în comun, respectiv prin politici publice care să inhibe transportul cu mijloace de transport personale,  la a doua a fost o reală dificultate de a găsi un concurent avionului, în condițiile în care rețeaua feroviară din România este “la pământ”.

Voturile și opiniile participanților la dezbaterea de luni au fost colectate și analizate alături de rezultatele tuturor dezbaterilor din Europa.

Secretariatul Pactului privind schimbările climatice va elabora un raport și îl va prezenta Comisiei Europene, înainte de a-l discuta cu factorii de decizie politică și cu părțile interesate. În plus, rezultatele vor fi integrate în Conferința privind viitorul Europei.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.