Relaxare și tratament. Centru balnear pe o suprafață de peste 6 hectare propus într-o comună de lângă Cluj
Un centru balnear urmează să fie construit pe o suprafață totală de peste 6 hectare în localitatea Jucu de Sus, comuna Jucu. Centrul balnear va fi edificat în apropierea lacului din sat și va avea spații de cazare turism, un parc, unități de alimentație publică, alei pietonale și velo. Investiția va avea și un punct de belvedere.
Proiectul construcției complexului balnear se află acum în etapa elaborării PUZ și va fi dezbătut în ședința Comisiei tehnice de urbanism de joi, 20 iunie, de la Consiliul Județean.
67.623
de metri pătrați este suprafața totală a terenului studiat pentru construcția centrului balnear din comuna Jucu.
Zona studiată cuprinde un teren situat în intravilanul localității Jucu de Sus, comuna Jucu, jud. Cluj. Parcela identificată are suprafața totală de 66.523 mp, iar partea care se suprapune peste zona studiată are 1.100mp. Totalul suprafeței studiate este de 67.623 mp. Accesul pe teren se face pe un drum de pământ. Parcela studiată este în domeniul public al comunei Jucu. Categoria de folosință a terenului studiat este pășune.
Potrivit memoriului tehnic, parcela cu zona dedicată turismului și agrementului, cu constructii pentru turismul balnear, are suprafața de 10.694 mp. Zona dedicată doar infrastructurii pentru tratament, fără construcții de mari dimensiuni în zona lacurilor, va avea suprafața de 15.387 mp.
Regimul de înălțime propus: D(S)+P+1+M/R
Cea mai mare parte din teren va fi prevazută ca o zonă verde (parc) cu cazări pavilionare si dotarile aferente. Regimul de înălțime va fi de maxim S(D)+P+1+M/R, iar imobilele vor avea șarpantă sau acoperiș înierbat. Conform documentației, se încurajează utilizarea materialelelor naturale și tradiționale (piatră, cărămidă, lemn, stuf, șindrilă etc.).
Amplasarea pe parcelă a construcțiilor din zona de turism si agrement va fi realizată conform terenului, respectând panta naturală a versantului și adaptandu-se la aceasta. Se va evita amplasarea construcțiilor pe mijlocul parcelei, fără vreo relaționare cu elementele naturale existente.
Vecinătăți. Cu cine se învecinează zona studiată:
- Nord – terenuri agricole situate în extravilan;
- Est – Valea Sărății situată în extravilan;
- Sud – teren agricol intravilan;
- Vest – terenuri agricole situate în extravilan.
CITAT:
„Investiția propusă va avea un impact pozitiv atât pe termen scurt, cât și pe termen mediu și lung, favorizând dezvoltarea întregii zone din acest trup de intravilan. Dată fiind descoperirea resursei naturale de sare și apă sărată în această zonă în cantități mari, amenajarea unui centru baleno-climateric va avea rolul de a atrage turiști în această zonă. Prin promovare si accesibilizare, locul va deveni mai cunoscut, iar aportul de localnici și turiști va avea un impact pozitiv asupra economiei și mediului social din zonă. Prin această investiție se vor crea noi locuri de muncă, atât în timpul lucrărilor de construcție, cât mai ales după darea în folosință a centrului balneo-climateric”.
Fragment din memoriul tehnic realizat pentru construcția centrului balnear din comuna Jucu.
Beneficiarul prezentei lucrări este comuna Jucu, care va suporta costurile de extindere a rețelelor edilitare precum și cele de infrastructură rutieră. Proiectul a fost realizat de biroul de arhitectură Raum s.r.l. condus de Horațiu Răcășan.