Reguli pentru Lacul Tarnița. Ce e voie și ce nu

Autor  Ionel Lespuc   în       3 years în urmã     2508 Vizualizări.  

Consiliul Județean a devenit, din 2020, responsabil cu controlul ambarcațiunilor de pe lacurile Tarnița și Fântânele. Cum aceste lacuri au fost scoase de pe lista lacurilor navigabile a devenit interzisă navigația cu motoare alimentate cu combustibili fosili. De curând, Consiliul Județean a adoptat un regulament în acest sens.

Se interzice accesul pe lacurile Tarnița și Fântânele a oricărui mijloc motorizat care utilizează carburanți fosili, cu excepția celor aparținând exclusiv autorităților și instituțiilor publice, aflate în exercitarea atribuțiilor legale. Încălcarea obligației se sancționează cu amendă de la 3.000 lei la 6.000 lei, pentru persoane fizice, şi de la 25.000 lei la 50.000 lei, pentru persoane juridice.

Pe suprafața laculurilor Tarnița și Fântânele este permisă navigația vaselor de agrement şi sportive, precum şi a celor având ca scop deservirea populaţiei, propulsate cu vâsle, vele, pedale și motoare electrice, care respectă caracteristicile tehnice de funcţionare şi prevenirea poluării mediului şi sunt conduse de personal calificat şi brevetat pentru a presta această activitate, în conformitate cu legislaţia în vigoare. 

Navigația a două ambarcațiuni motorizate în același sens se va face respectând o distanță de minim 250 de metri între acestea, mai spune regulamentul.

Controlul modului de aplicare a prevederilor prezentului regulament, precum și constatarea contravențiilor prevăzute de legislația în vigoare și de prezentul regulament se fac de către agenții constatatori din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont – Salvaspeo Cluj – Biroul Arii Protejate.

Decizia privind eliminarea lacurilor din județul Cluj de pe lista lacurilor navigabile a venit ca urmare a presiunii societății civile. Clujenii au fost nemulțumiți de poluarea principalei surse de apă potabilă a județului, Lacul Tarnița, și au semnat petiții în acest sens.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.