Reguli noi pentru locurile de joacă: împrejmuire, umbrire, curățenie. “Nici măcar ploaia nu ajunge să curețe”

Autor  Ionel Lespuc   în       3 years în urmã     2851 Vizualizări.  

Există, la Cluj, locuri de joacă pentru copii moderne, dotate în spiritul anilor pe care îi trăim, așa cum există și unele abandonate, în care totul e vechi și, în parte, distrus. USR PLUS Cluj a anunțat astăzi că a depus un proiect de hotărâre de Consiliu Local prin care să se instituie reguli privind aceste spații.

280

de locuri de joacă apar în evidența Primăriei. Cei de la USR PLUS susțin că au evaluat 70% dintre aceste spații și au constatat o multitudine de probleme.

“O problemă importantă pe care dorim să o menționăm este cea legată de igiena locurilor de joacă, mobilierul nu este curățat și dezinfectat regulat (în unele parcuri nu s-au curățat niciodată conform declarațiilor părinților), iar acest lucru este periculos mai ales în cazul mobilierului de joacă închis (exemplu tobogan tub) unde nici măcar ploaia nu ajunge să-l curețe. Acolo unde se intervine, curățarea este necorespunzătoare şi se realizează de aceleaşi echipe care se ocupă şi de întreţinerea spaţiului public în general (străzi, parcări etc.), lipsesc măsurile susţinute de eliminare a riscurilor de îmbolnăvire prin vectori (şobolani, căpuşe, purici, ţânţari, muşte)”, arată reprezentanții partidului, care de curând au lansat proiectul „Orașul pentru copii”.

Iată cele șapte puncte din noul regulament privind locurile de joacă pentru copii propus de USR PLUS:

  1. Împrejmuirea completă a tuturor locurilor de joacă aflate în proximitatea parcărilor sau a străzilor, cu acces dedicat (poartă cu zăvor). Această soluție este deja implementată în alte orașe din țară ca București, Brașov și Târgu Mureș. În Târgu Mureș s-a optat pentru utilizarea aceluiași model de gard de lemn pentru toate locurile de joacă de la nivelul orașului acest lucru creând o unitate vizuală și de aceea considerăm că e o bună practică pe care ar trebui să o implementăm și în Cluj-Napoca.
  2. Înlocuirea mobilierului cu unul modern. Cu excepția locurilor de joacă din parcurile noi ale orașului, mobilierul de plastic, învechit, ar trebui schimbat cu unul modern și cât mai natural. De asemenea, este important ca locurile de joacă să includă zone dedicate pentru vârste diferite.
  3. Umbrirea locurilor de joacă. Pentru a permite utilizarea cât mai îndelungată a locurilor de joacă pe parcursul verii, este necesar să se asigure umbrirea locurilor de joacă. Acest lucru se poate face prin prin plantarea de arbori fie utilizând alte metode
  4. Contractarea serviciului de curățenie a mobilierului de joacă trimestrial
  5. Identificarea și amenajarea de noi locuri de joacă cu precădere în cartierele Borhanci, Bună ziua, Dâmbu Rotund, Someșeni.
  6. Crearea unui plan de urbanism dedicat pentru toate parcurile de joacă din oraș
  7. Operaționalizarea unui sistem de management a locurilor de joacă cu scopul de a optimiza costurile și a maximiza durata de viață a investițiilor realizate.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.