Regulament politic pentru lacul Tarnița. Tișe a refuzat să impună o viteză maximă pentru ambarcațiuni

Autor  Ionel Lespuc   în       3 years în urmã     1932 Vizualizări.  

Punctul de pe ordinea de zi a Consiliului Județean Cluj care conținea regulamentul pentru navigația pe lacurile Tarnița și Fântânele a fost motiv de karate politic. Președintele Alin Tișe a refuzat orice amendament venit din partea USR PLUS. S-a dovedit însă mult mai prietenos cu PSD.

“Scopul meu este să facem un regulament cât mai bun, dar trebuie să vedem ce putem reglementa. Noi nu putem modifica sau completa OUG 195/2005”, a spus Tișe. Ordonanța de urgență reglementează navigația pe apele din interiorul țării.

Ovidiu Nistor, de la USR PLUS, a dorit să introducă o serie de amendamente: ca pe lac să nu fie permis accesul cu ambarcațiuni cu biodiesel și bioetanol, care de asemenea alimentează motoare termice, apoi să se impună o limită de viteză de 15 kilometri pe oră și să se interzică accesul pe bărci a persoanelor aflate sub influența substanțelor psihoactive. 

Cel mai tare a părut să deranjeze propunerea privind stabilirea unei viteze maxime. Alin Tișe nu a susținut nici această propunere, iar Iuliu Sămărtean, colegul său, s-a umplut de ridicol: “Ce facem, punem radare pe lac? Eu îmi pun barca pe lac și merg cu 300 de km/h, cine să mă depisteze? Hai, domnule coleg, să fim serioși”. Tișe a plusat: “Propun să punem mașina (n.r. cu radar) pe barcă”.

În alte țări există posibilitatea de a se măsura viteza ambarcațiunilor. Domnii Sămărtean, de la Gherla, și Tișe n-or fi aflat că până și polițiștii de la Cluj au acele “pistoale” care determină viteza și pentru care nu e nevoie de vreo mașină.

Mai târziu, fostul candidat PSD la Primăria Dej, Vasile Sălătioan, a venit cu o altă propunere: să se limiteze puterea motoarelor la 50 de cai putere, care pot dezvolta o viteză de cel mult 25 de kilometri pe oră, potrivit consilierului județean. Tișe s-a gândit că se umple de penibil acceptând ceva ce refuza cu trei minute mai devreme și i-a sugerat lui Sălătioan să renunțe la amendament.

Cum spuneam, PSD s-a bucurat de mai multă trecere la administratorul județului, probabil ca un semn că PNL vizează să îl dea jos din funcție pe vicepreședintele UDMR Vakar Istvan cu ajutor de la social-democrați.

Tișe pune piciorul în prag. Stop navigației cu motoare termice, pe Lacul Tarnița; amenzile sunt piperate – DOCUMENT

Amuzant este că ultimul cuvânt îl va avea colegul din USR al lui Ovidiu Nistor, ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă. “Noi votăm regulamentul și îl trimitem la București, să fie prins într-un ordin de ministru. Dacă ministerul Transporturilor va dori modificări, va trebui să ni le asumăm. Înțeleg că ministru este domnu’ care se luptă cu mafioții de la metrou”, a spus Alin Tișe.

29

de voturi „pentru” a întrunit regulamentul, care va merge acum la Ministerul Transporturilor.

Consiliul Județean a prins în buget fonduri pentru pregătirea angajaților care vor asigura paza lacurilor Tarnița și Fântânele; de asemenea, a admis că este posibil să angajeze personal suplimentar.

OPINIE

“Consiliul Județean este abilitat prin lege să REGLEMENTEZE navigația, nu doar să facă o operațiune tehnică de a colecta norme deja existente. Faptul ca OUG 195/2005 interzice doar combustibilii fosili nu înseamnă că CJC nu poate interzice și alti combustibili utilizați în motoare termice. Nu este o diferență esențială între combustibilii fosili și biodiesel, de exemplu”. 

Radu Mititean, avocat

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.