“Regenerarea urbană” naște monștri. Bloc de șase etaje între case

Autor  Ionel Lespuc   în       5 years în urmã     1226 Vizualizări.  

Consilierii locali vor avea miercuri pe masă un proiect imobiliar pentru care sunt chemați să aprobe planul urbanistic zonal. Este vorba despre o clădire de șase etaje (cinci etaje întregi și unul retras) ce urmează să se construiască pe strada Decebal, la numărul 72. Zona este de “regenerare urbană”, însă deocamdată acolo nu s-a regenerat nimic. Acest imobil de șase etaje vine ca un tanc aterizat din cer într-o parcare de biciclete. Pe Decebal există un laborator de cofetărie de două etaje și aceasta este cea mai înaltă clădire din apropiere. Mai departe sunt Poliția Municipiului, cu patru etaje, și Eon Gaz, cu trei. Știți vreo altă hardughie pe Decebal?

Găsiți proiectul de hotărâre de Consiliu Local AICI.

Firesc, locuitorii din zonă s-au opus și au ridicat probleme de însorire, de intimitate, de afectarea structurilor. Dar s-au opus degeaba. Iată câteva opinii, așa cum apar ele în dosar:

Nu întrebați cine este proiectant, vă rugăm. Doar Arhimar Serv putea să fie, societatea de arhitectură ai cărei patroni își fac veacul în Primărie, deși Emil Boc a declarat că intrarea în Direcția Urbanism se face pe bază de cartelă magnetică.

Blocul de șase etaje este propus de Harshad International Limited. Cu tot numele de off shore, este un SRL românesc. Potrivit termene.ro, acționarul majoritar este cetățean din Marea Britanie, Kaushik Madhavji Pankhania. Kaushik deține 68,96% din firmă, iar soția sa, Oana Pankhania, 31,04%. Societatea a fost organizată în martie 2016, are un singur angajat și a avut, pe 2017 (nu au apărut încă datele financiare pe 2018), pierderi de peste 60.000 de lei.

Definiție

Regenerarea urbană reprezinta aducerea la viață a zonelor urbane cu efortul cooperativ al municipalităților, proprietarilor și a altor actori implicați, cu scopul de a îmbunătăți condițiile de trai, de a crește calitatea mediului și a climatului social și de a întări economia locală.

Situația care se creează pe Decebal a născut și o primă reacție. Iată AICI se spune fostul senator și consilier prezidențial Eckstein-Kovacs Peter, care locuiește în zonă.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.