Rectorul UBB, apel pentru o Românie euroatlantică: „Să reconstruim bine şi pentru toţi, nu doar pentru unii”

Autor  admin   în       4 luni în urmã     895 Vizualizări.  

Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, transmite un mesaj puternic în sprijinul direcției euroatlantice a României, adresându-se diferitelor categorii sociale, de la cei emancipați și conectați cu valorile europene până la comunitățile tradiționale și antisistem. Într-un text publicat pe blogul său, rectorul subliniază că această cale poate aduce prosperitate și democrație, în contrast cu alternativele care promovează obscurantismul și izolaționismul.

Apel pentru unitate în diversitate

Rectorul UBB argumentează că România euroatlantică trebuie să fie construită împreună cu toate segmentele societății, respectând diferențele și înțelegând temerile și frustrările fiecăruia.

„România euroatlantică, dacă este bine realizată, este România bazată pe știință și religie, exprimate în instituții moderne democratice și biserică, care ne asigură eficient drepturile personale și bunăstarea tuturor (nu doar a unora). Alternativa este obscurantismul și superstițiile”, explică David.

Mesaje personalizate pentru fiecare categorie socială

1.Pentru cei emancipați:

Rectorul îndeamnă elitele să renunțe la „aroganța de a critica și da lecții” și să se concentreze pe convingerea altor români, cu decență și responsabilitate, de beneficiile direcției euroatlantice.

2.Pentru comunitățile tradiționale:

David le cere acestora să fie implicate activ, reamintind că marile schimbări din istoria României s-au făcut doar cu participarea întregii populații.

3.Pentru cei antisistem:

El recunoaște frustrarea față de instituțiile corupte, dar subliniază că soluția nu este distrugerea acestora, ci reformarea lor printr-o participare constructivă.

4.Pentru comunitățile etnice și religioase:

Rectorul reiterează că în România euroatlantică, apartenența etnică nu definește cetățenia, iar obscurantismul este un inamic atât al științei, cât și al religiei.

Un apel pentru trezirea pasivilor

„Aproape jumătate de țară trebuie trezită pentru protecția democrației și a României euroatlantice”, afirmă rectorul, aliniindu-se poziției Academiei Române de a respinge teoriile conspiraționiste și de a promova maturitatea democratică.

Concluzia: alegem intențiile bune

În final, Daniel David subliniază că între opțiuni antieuropene și cele euroatlantice, chiar dacă imperfecte, alegerea trebuie să fie clară: „Alegem oamenii cu intenții bune, care vor învăța în proces să implementeze bine pentru bunăstarea tuturor, nu doar pentru a unora, într-o Românie euroatlantică.”

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.