Rectorul suspendat a venit la poză, dar nu a semnat. Moment penibil la vizita ministrului Educației

Autor  Ionel Lespuc   în       4 luni în urmã     4018 Vizualizări.  

Un moment penibil s-a derulat, astăzi, la semnarea contractelor dintre Ministerul Educației și universitățile din Transilvania care au solicitat diverse sume de bani din Planul Național de Redresare și Reziliență. Printre rectorii care au fost invitați să semneze s-a aflat și Cornel Cătoi, rectorul suspendat al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară.

La momentul festiv care viza USAMV, acesta s-a așezat la fotografie alături de ministrul Ligia Deca, însă nu a semnat; cea care a folosit stiloul a fost profesor universitar Ioana Delia Pop, căreia rectorul i-a delegat atribuțiile. Numai că asupra acestui demers planează mari semne de întrebare din punct de vedere legal. Rectorul și-a delegat dreptul de semnătură pe care nu îl mai are, odată ce a fost suspendat. Așa că semnătura doamnei Pop ar putea fi lovită de nulitate, iar USAMV să piardă banii.

Ceea ce finanțează Ministerul Educației cu bani din PNRR, la USAMV, este modernizare cămin, cantină, spații de recreere.

Situația de la USAMV Cluj-Napoca este unică. În România funcționează peste 30 de rectori care au primit al treilea mandat și au fost confirmați în funcție de Ministerul Educației, deși acest al treilea mandat nu este legal. Cu toții au interpretat noua lege a educației după bunul plac și nimeni nu a avut curajul să meargă în instanță. E bună autonomia universitară, dar uite la ce “baroneală” duce.

Câțiva profesori de la USAMV Cluj-Napoca nu au fost însă de acord cu această practică. S-au adresat instanței și au obținut suspendarea imediată din funcție a rectorului Cornel Cătoi. Doar că acesta – sprijinit de Senat – nu cedează. Așa s-a ajuns ca el să își delege atribuțiile suspendate către Ioana Delia Pop, despre care se spune că este nașa copiilor președintelui Senatului, Dan Vodnar.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.