Recomandare dinspre Banca Mondială. Modernizăm cinci străzi și vom avea “un centru ca afară”
În programul de bugetare participativă sunt multe propuneri ale unor clujeni cu spirit civic, fără cunoștințe în domeniul dezvoltării urbane, dar plini de bune intenții. Pe de altă parte, există și idei ale unor persoane calificate, cum este cazul lui Marcel Ionescu-Heroiu, expert clujean al Băncii Mondiale. De fapt, pentru Marcel vorbim despre o recidivă.
Propunerea clujeanului angajat la Banca Mondială este legată de modernizarea străzilor din zona centrală. Multe dintre acestea au fost incluse în diverse proiecte, iar Marcel Ionescu-Heroiu a identificat care sunt arterele care au rămas pe dinafară.
“Elaborarea documentațiilor de avizare a lucrărilor de intervenție (DALI) pentru următoarele străzi din Centrul Vechi: Gheorghe Șincai, Samuil Micu, Brassai Samuel, David Ferenc, Cotită. Primăria Cluj-Napoca a reușit o performanță fantastică, de a pune în ultimii ani întreg Centrul Vechi la punct. Cu excepția celor 5 străzi propuse pentru modernizare aici, toate celelalte spații publice majore din Centrul Vechi au fost deja reabilitate sau modernizate. Practic, numai aceste 5 străzi au mai rămas de rezolvat pentru a avea un centru «ca afară»”, a scris Marcel Ionescu-Heroiu în programul de bugetare participativă online.
Nu e în totalitate așa. Specialiștii ar putea arăta spre două piețe uitate în urmă: “Avram Iancu”, întrucât primarul se teme că arhitecții ar putea propune mutarea statuii, și Mihai Viteazu, blocată de procesul dintre Primăria și compania portugheză Cogedir, care în urmă cu peste zece ani ar fi trebuit să construiască acolo un parking subteran.
Spuneam că este o recidivă. Ionescu-Heroiu a propus în urmă cu doi ani și modernizarea străzii Iuliu Maniu, tot prin bugetare participativă. Artera a fost inclusă în „proiectul Kogălniceanu”, care a primit ordin de începere a lucrărilor luna trecută.
Marcel Ionescu-Heroiu este expert senior în dezvoltare urbană la Banca Mondială. Este licențiat în economie la UBB Cluj și are un doctorat în dezvoltare regională la Universitatea Cornell, statul New York, SUA.
Marcel a condus sau a contribuit la proiecte în România, Polonia, Turcia, SUA, Serbia, Macedonia, Bosnia și Herțegovina, India, Georgia, Azerbaidjan și Croația.