Răsturnare de situație! Ce a câștigat, de fapt, în Făget, profa de germană de la Coșbuc care a dat în judecată Primăria
În ultima ședință de Consiliu Local Cluj-Napoca a existat o dispută între consilierul local Călin Groza și primarul Emil Boc referitor la construcțiile din Făget. Asta după ce, în urma unei decizii judecătorești, deliberativul a fost obligat să modifice parțial Planul urbanistic general (PUG) și să declare construibil un teren de lângă pădure. Ei bine, toată lumea s-a păcălit, consilier, primar, judecător, dar cel mai tare s-a păcălit proprietara terenului, care a câștigat procesul cu municipalitatea.
“Pentru noi este dureros să vedem cum, încet-încet, Făgetul este ciopârțit și poienile se umplu de garduri, în speranța că se va câștiga dreptul de a construi pe vechiul PUG, din 1999, chiar dacă realitatea de acum este substanțial diferită de cea care a justificat PUG-ul precedent. Noi dorim ca municipalitatea să se implice și să facă mai mult pentru a proteja Făgetul și a-i lăsa pe toți clujenii să se bucure de acest patrimoniu”, a spus Călin Groza în ședința de Consiliu Local. Acesta a subliniat că trebuie oprită această vulnerabilitate a Clujului.
Emil Boc i-a răspuns lui Groza: “Suntem consternați să vedem că, în unele procese, zona Făgetului este afectată de sentințe judecătorești. Noi avem slogan «protecție totală Făget», până acolo unde legea ne permite. Acolo unde există sentințe definitive, nu am cale într-un stat de drept decât de a respecta aceste sentințe, că îmi plac sau nu îmi plac. Sau că afectează sau nu principiul la care și eu, și dumneavoastră, și mulți alții ținem ca atare”.
Dar fiți atenți cum s-a răsturnat situația. Și cum judecătorul, primarul și consilierul local au transpirat degeaba. Cum doamna Ioana Gerda Puriș, profesor la Colegiul Național „George Coșbuc”, a câștigat procesul doar pentru palmares.
877
de metri pătrați are proprietatea doamnei Ioana Gerda Puriș, inclusă în Aapp (mai sunt 151 de metri pătrați de pădure). Terenul a fost trecut prin PUG-ul din 2014 în zonă verde, pădure (PV), neconstruibilă, iar instanța l-a mutat în Aapp, zonă de agrement pentru public (construibilă adică).
În fotografia de sub titlu, cu galben este marcată parcela doamnei Puriș.
Ei bine, acest Aapp din Regulamentul local de urbanism are niște norme care îi spun „spiel ist aus” (joc încheiat) profei de germană. Nici nu mai contează dacă dânsa nu știa regulamentul, avocatul sau judecătorul. Parcela din UTR Aapp trebuie să aibă o suprafață minimă de 2.000 de metri pătrați ca să poată fi construibilă. Așa că terenul rămâne de fapt neconstruibil.
Asta dacă nu cumva există posibilitatea alipirii unor parcele, lucru puțin probabil. Așa că Primăria nu va putea acum emite un certificat de urbanism cu scop de construire, odată ce nu sunt respectate prevederile regulamentului.
Final de poveste. Parcela rămâne a proprietarei sale, dar va fi probabil teren viran până la o eventuală schimbare de regulament.