RAR Cluj rămâne în stand-by. Mutarea într-un sediu nou se amână: probleme cu parcarea

Autor  Tudor Știrbu   în       2 years în urmã     1355 Vizualizări.  

Registrul Auto Român (RAR), filiala Cluj, va trebui să mai aștepte o vreme până să se mute într-un sediu nou. În ședința Comisiei de urbanism de joi, de la Consiliul Județean Cluj, proiectul prezentat a „căzut” la vot. 

Proiectantul a explicat în ședința CTATU că RAR Cluj dorește să-și construiască un sediu pe o suprafață de 20.000 de metri pătrați (două hectare – n.r.) în comuna Apahida. În prezent, RAR Cluj are sediul în Gilău.

Astfel, proiectantul a cerut emiterea unui PUZ pentru „Construire sediu reprezentanță RAR Cluj și centru zonal, copertină auto, cabină poartă, căi de acces auto și pietonale, sistematizare verticală, amenajări exterioare, împrejmuire, branșamente și organizare de șantier pe strada Libertății din Apahida”.

Foto: Randare s.c. SARD PROIECT s.r.l.

Arhitecta care a prezentat proiectul a explicat că amplasamentul se află în apropierea Centurii Vâlchele – Apahadia și a râului Someș. Terenul aparține comunei Apahida și a fost concesionat pentru o perioadă de 49 de ani către RAR Cluj.

„Vor fi două corpuri de clădiri, adică sediul RAR și un centru zonal, în partea de nord-vest. În partea de nord s-a solicitat o retragere a drumului de 5 metri, pentru lărgirea drumului. Alimentarea cu apă și canalizarea se vor realiza din rețeaua existentă.

De asemenea, propunem 120 de locuri de parcare, inclusiv la parterul centrului zonal. Avem o suprafață verde de aproximativ 20% din suprafața totală a terenului. Zona de utilități va fi poziționată în partea de sud-est a parcelei, într-o zonă cât mai retrasă”, a declarat arh. Cristina Bîrlădeanu.

 

Primarul comunei Apahida, Grigore Fati, prezent la discuții, a spus că administrația locală așteaptă cu nerăbdare începerea investiției, dar a avut o obiecție: a cerut ca intrarea în zonă să se facă de pe centură dinspre Cluj.

„Nu se poate realiza”

„Nu vreau să fiu foarte pesimist cu dumneavoastră, domnule primar, dar acest lucru nu cred că se va putea realiza. De ce? Pentru că e centura TR 35 și sunteți la 400 de metri cu acest drumuleț de drumul care va lega DN-ul acela care iese spre Mociu. Sunteți prea aproape pe normative încât să se dea voie la încă un acces”, a explicat arhitectul șef al județului, Claudiu Salanță.

Arhitectul șef a fost de acord cu proiectul, dar a recomandat mai multă verdeață și renunțarea la culoarea albastră (în randări, corpul principal al RAR Cluj și al centrului zonal sunt vopsite în albatru – n.r.). Arhitecta a fost de acord că zona ar trebui să fie „mai verde” și a transmis că se va renunța la culoarea albastră.

Locurile de parcare, cuiul lui Pepelea

Problema a venit când a venit vorba despre locurile de parcare:

„Aveți un număr de locuri de parcare pe care trebuie să-l asigurați?”, a întrebat Claudiu Salanță.

„Da, cât mai mare. Acum, prin proiect, avem asigurate 120 de locuri în incintă și încă 12 locuri de parcare în partea de nord pentru vizitatori”, a explicat arh. Cristina Bârlădeanu.

„Dar nu puteți face parcarea pe două niveluri, cum e la aeroport, încă un nivel descoperit?”, s-a interesat președintele CJ Cluj, Alin Tișe.

„Nu, sunt la sol”, a explicat aceasta.

Tișe a recomandat dublarea numărului de locuri de parcare: „Pe același loc, nu luați din alt teren. Unde aveți la sol parcări, să mai faceți un nivel, nu știu, ceva metalic”.

„Cred că este destul de greu de realizat, ne vom apropia de malul Someșului. Ar trebui să facem și accesele în parcare. Mai intervenim cu încă o construcție”, a replicat arhitecta.

„Nu, doar o mai înălțați, nu e alta. În sensul că peste parcarea de acum (din proiect – n.r.) să faceți încă un nivel de parcare. Nu trebuie să vă apropiați sau să vă depărtați de nimic. Ați dubla numărul locurilor de parcare cu o cheltuială minimă. Se poate face din schelet metalic, din multe alte … Eu mă gândesc în viitor”, a cerut șeful deliberativului clujean.

Arhitecta n-a fost foarte convinsă că s-ar putea realiza, dar a spus că va vorbi cu beneficiarul și-mpreună vor lua o decizie.

Alin Tișe a propus un aviz nefavorabil pentru proiectul prezentat în ședința de azi. Cinci membri din Comisia de urbanism au votat propunerea lui Tișe. Proiectul urmează să fie reanalizat într-o ședință viitoare ținându-se cont de obiecțiile avute.

În prezent, RAR Cluj are sediul în comuna Gilău, iar instituția a mai funcționat și în Cluj-Napoca sau Florești.

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.