Raportul primarului pe luna decembrie: două obiective întârziate au fost finalizate; eșec pentru alte două investiții

Autor  Ionel Lespuc   în       1 year în urmã     3960 Vizualizări.  

Finalizarea Podului Porțelanului și a Turnului Pompierilor sunt principalele motive de mândrie ale Primăriei Cluj-Napoca, în acest final de 2022. Primarul Emil Boc le-a prezentat astăzi, în ședința extraordinară de Consiliu Local.

Ambele proiecte au avut mari probleme: lucrările la pod au fost relicitate, după ce primul executant a găsit un zăcământ de sare și a renunțat; la fel și execuția la turn, unde primul constructor nu a fost capabil să ducă proiectul la bun sfârșit. Decembrie 2022 este momentul în care ambele investiții au ajuns la un final fericit. 

Ce a mai spus Boc. „ÃŽn 13 decembrie, am semnat acordul cu Minsterul Transporturilor pentru implementarea centurii metropolitane. Se lucrează la pregătirea licitaÈ›iei, iar în ianuarie urmează ca primul tronson, cel care vizează conectivitatea cu Spitalul Regional de Urgență, lărgirea DN1, pasaj peste DN1, să fie scos la licitaÈ›ie. De asemenea, până la sfârÈ™itul anului se va semna contractul pentru tronsonul Cluj – Poieni, care include È™i pasajul Tăietura Turcului; prima parte este de proiectarea, iar în partea finală a anului va începe lucrarea”, a transmis Boc.

În ședința de astăzi s-au votat proiecte care țin de taxele și impozitele pe anul viitor, respectiv noile tarife de parcare.

5,1%

este rata inflației cu care s-au majorat impozitele, taxele și tarifele de parcare din cartiere.

„Nu se majorează taxele È™i impozitele la Cluj, cu excepÈ›ia indexării cu rata inflaÈ›iei. Pentru parcări, zona 1 È™i 2, taxa rămâne la fel, pentru cartiere se indexează cu rata inflaÈ›iei”, a subliniat primarul Emil Boc.

Mai târziu în ședință, când i s-a spus că execuția bugetară a Clujului este acum sub 50%, primarul a menționat și două eșecuri. Școala Iuliu Hațieganu, aflată în proiect de extindere, nu este gata, termenul a fost amânat din toamnă până în decembrie, iar acum s-a mutat pe ianuarie, iar licitația pentru park&ride-ul de la aeroport a fost anulată.

De obicei, Primăria ține sub tăcere eșecurile, ca și cum ar avea numai victorii.

24 de consilieri locali din cei 27 au participat la ședința extraordinară de astăzi a deliberativului.

DECLARAÈšIE
„O propunere din partea grupurilor politice PNL È™i UDMR din Consiliul Local, pe care eu o susÈ›in, este cea de a acorda o reducere de 50% pentru clădiri pentru cei care își montează panouri fotovoltaice. CondiÈ›ia este să nu fi beneficiat de sprijin din partea statului. Sper ca Ministerul Mediului să permită instalarea de panouri fotovoltaice pe blocuri. Dacă vor putea vinde energia, acest fenomen va lua amploare. La nivelul AsociaÈ›iei Municiipilor din România, avem o discuÈ›ie avansată cu Ministerul Mediului È™i Ministerul Energiei, în egală măsură”.

Emil Boc, primarul Clujului

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.