„Raport de elev de clasa a XII-a”. Șeful Poliției Municipiului Cluj-Napoca, luat peste picior în Consiliului Local

Autor  Ionel Lespuc   în       1 lunã în urmã  

Ciprian-Vasile Rus (foto sus), șeful Poliției Municipiului Cluj-Napoca, a fost luat peste picior de consiliera locală Anca Ciubăncan (AUR) în ședința Consiliului Local de luni. Rus a prezentat raportul activității Poliției pe anul 2024, iar Ciubăncan l-a ironizat, spunând că documentul seamănă cu „un raport de elev de clasa a XII-a”.

Un raport „de licean” și lipsa cifrelor despre consumul de droguri

Consiliera AUR a criticat raportul pentru lipsa de detalii concrete privind combaterea consumului de droguri în școli și măsurile luate pentru siguranța elevilor. 

„Am citit raportul dumneavoastră. Sincer vă spun, este un raport făcut de un elev din clasa a XII-a. Așteptam din partea dumneavoastră să fiți mai concret, să ne dați niște cifre. (…) În primul rând, mă interesează să subliniem combaterea consumului de droguri în școli și licee, ceea ce nu am văzut la dumneavoastră în raport.”

Consiliera a continuat pe același ton, criticând faptul că nu există un plan clar, cu măsuri și procente, despre cum este combătut fenomenul drogurilor în școli.

7.474 de amenzi date cu „radarul”, la Cluj-Napoca, în 2024

Boc clarifică: Poliția nu e subordonată Consiliului Local

Intervenția l-a determinat pe primarul Emil Boc să facă o precizare clară: Poliția Municipiului Cluj-Napoca nu se află sub autoritatea Consiliului Local. Cu alte cuvinte, șeful Poliției nu are obligația să se supună cererilor consilierilor locali, iar prezența sa în ședință a fost doar un gest de transparență instituțională.

„Poliția Municipiului Cluj-Napoca nu este subordonată nici primarului și nici Consiliului Local. Domnia sa a venit ca un act de eleganță, cu un raport instituțional pentru a prezenta ceea ce se întâmplă la nivel local.”

Agenți în civil în preajma școlilor

Deși a fost vizibil ironizat de consiliera AUR, Ciprian-Vasile Rus nu a intrat într-un conflict direct. În schimb, a explicat că Poliția acționează zilnic în școli, atât cu patrule vizibile, cât și cu ofițeri sub acoperire.

„Noi acționăm în fiecare zi cu polițiștii în uniformă pe care îi vedeți la fluxurile de elevi, când intră și când pleacă de la școli. În plus, avem polițiști în civil care au menirea de a observa și de a interveni atunci când factorul preventiv nu își face treaba.”

Totuși, nu a oferit cifrele concrete pe care le cerea consiliera. În schimb, i-a adresat o invitație:

„Dacă doriți să avem o discuție legată și de alte chestiuni cantitative pe care nu le-am cuprins în acel sumar, vă aștept la mine la birou, la o cafea, și putem să discutăm orice fel de problemă doriți dumneavoastră.”

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.