RANDĂRI. Centrul Floreștiului se modifică! Zonă pietonală, stație de autobuz, parcare supraterană și spații verzi, în fața Primăriei

Autor  admin   în       1 zi în urmã  

Centrul comunei Florești va fi complet modernizat. O piațetă de secol XXI va fi amenajată în apropiere de sediul primăriei, în urma avizului favorabil primit de proiectul de „Regenerare urbană constând în amenajare piațetă și construire parcaj suprateran” în ședința Comisiei tehnice de urbanism din cadrul Consiliului Județean Cluj. 

21.972

de metri pătrați reprezintă suprafața totală a amplasamentului studiat, din care zona efectivă de intervenție acoperă 11.362 mp; suprafețele parcelelor generatoare de PUZ din această zonă însumează 7.999 mp

Proiectul a fost inițiat de administrația locală și vizează reabilitarea accesului în curtea Primăriei, amenajarea unei stații de transport public, a unei piațete moderne și construirea unui parcaj suprateran.

Zona studiată prin documentația prezentată în ședința CTATU are o suprafață de 21.972 mp și este constituită din mai multe parcele de teren între străzile Avram Iancu, Prof. Ioan Rusu și Eroilor. În prezent, pe suprafața studiată sunt prezente patru clădiri având funcțiuni diverse (locuire, administrație, învățământ, comerț și servicii), dintre care trei se propun a fi desființate.

Piațeta va include spații verzi, bănci pentru odihnă și o fântână arteziană, contribuind la conturarea une zone centrale, estetice, în localitate. În cadrul documentației se propune și amenajarea unei stații pentru transportul public, la DN1, precum și un grup sanitar public. Planul urbanistic zonal (PUZ) de regenerare urbană a zonei a primit undă verde, cu o serie de modificări solicitate de arhitectul-șef al județului, Claudiu Salanță.

Cea mai importantă vizează reglementarea unei benzi de decelerare separate din sensul giratoriu pentru a asigura accesul spre viitorul parking suprateran propus lângă sediul administrației locale, în proximitatea magazinului Lidl și a nu afecta traficul general.

Proiectantul Laurențiu Komaroni-Gheorghe, de la Koncret Studio din Cluj, a arătat că introducerea unei benzi de decelerare va necesita reluarea avizării din partea autorităților din domeniul infrastructurii rutiere. Cu toate acestea, Claudiu Salanță a insistat pentru includerea benzii în proiect, promițând sprijinul instituției în obținerea noilor avize.

Accesul pietonal și auto în zona studiată se realizează de pe str. Avram Iancu (DN 1 – E60) cu un carosabil de circa 12 m, acostamente (cu sau fără rigole carosabile) de circa 1,5-2,0 m pe ambele laturi și trotuare de circa 2,0-2,5 m pe ambele părți, respectiv prin str. Prof. Ioan Rusu cu un carosabil de circa 5,7 m și trotuare de circa 1,6-2,1 m pe ambele părți.

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, care conduce ședințele CTATU, a recomandat aviz favorabil și a promis sprijinul administrația județeană pentru realizarea investiției: „Suntem dispuși să ajutăm cu tot ce este necesar pentru ca acest proiect să fie dus la capăt”.

Proiectul a primit aviz favorabil cu 10 voturi.

Foto & Randări: Koncret Studio

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.