Radu Molnar, candidat USR Plus: „Sunt un om normal. Eu asta zic că e important, ca oamenii normali să fie reprezentați în Parlament” – VIDEO (A)
Radu Molnar se află pe lista USR Plus pentru Camera Deputaților. Este IT-ist, sub 40 de ani, necăsătorit. Se prezintă ca un om normal și crede că de asta au nevoie clujenii: de oameni ca ei, cu intenții bune, cu o abordare onestă.
“Eu asta zic că e important, ca oamenii ăștia normali să fie reprezentați”, spune Molnar.
Dacă va ajunge în Parlament, este posibil să prindă acolo un moment istoric. Prima oară când USR Plus intră la guvernare. Desigur, alături de alte partide. “USR Plus trebuie să ajungă la guvernare, e obligatoriu să ajungem acolo, să ne aducem probleme noastre în fața românilor”, este de părere Radu Molnar.
Foarte interesant: i-am oferit câteva nume candidatului USR Plus, la care el a trebuit să adauge un cuvânt. Sunt nouă de toate. Vă dăm un exemplu: Emil Boc – populism. 🙂
Vă propunem un interviu foarte interesant cu Radu Molnar. O parte este aici, scris, dar întreaga discuție o vedeți în format video. Am discutat cu el despre cine este în viața privată, ce muzică ascultă, ce scriitor citește, l-am întrebat până și câți bani are pe card. Un interviu sincer, în care veți afla inclusiv unde își petrece concediile și care este viciul său. Nu e doar politicianul, ci și omul de sub haina de politician.
Interviul video are trei rubrici: Ce aș face dacă…, Spovedanie de campania și Răspunde cu da sau nu.
Iată acum, în scris, răspunsurile din prima parte a interviului.
– Care calitate dintre cele pe care le are un IT-ist vă este de folos în politică?
– Cred că este capacitatea de a vedea foarte tehnic lucrurile, să te detașezi de ce înseamnă emoționalul și să vezi o abordare foarte exactă a problemelor. Cam asta poate aduce orice IT-ist, orice om tehnic, în politică.
– Emoția este însă importantă în campania electorală.
– În campania electorală, da, bineînțelss, dar după aceea, ca să faci treabă, după ce câștigi alegerile, emoția trebuie lăsată un pic deoparte.
– Ați fost foarte implicat în campania electorală a USR Plus Cluj la alegerile locale. Rezultatul nu v-a mulțumit. Care a fost greșeala de strategie pe care ați făcut-o?
– Am stat și noi și ne-am întrebat de la alegeri încoace. Răspunsul la care am ajuns e că nu puteam face mai mult. Rezultatul pare slab, dar nu e chiar așa. La Cluj am avut cu peste 25% mai mult decât media națională; nu a fost un rezultat bun, bineînțeles, dar nu a fost totuși slab. Din analiza noastră, pur și simplu nu aveam ce face mai bine din cauza naturii alegerilor locale. Sunt niște alegeri pe care nu le câștigi în campania electorală, ci pregătind candidații în ani de zile. Noi, fiind un partid nou, nu am avut timp să pregătim candidații, să își prezinte proiectele în luni și ani de zile. Este un dezavantaj pe care nu aveam cum să îl recuperăm. Măcar știm, iar peste patru ani vom fi mult mai bine pregătiți.
– Politica este despre notorietate, dar și despre credibilitate. De ce ar avea publicul clujean încredere în dumneavoastră?
– Pentru că sunt pur și simplu un om normal. La fel ca oricare muncitor sau it-ist din Cluj, mi-am petrecut viața plătindu-mi taxele, lucrând onest, nu am dat și nu am luat mită. Eu asta zic că e important, ca oamenii ăștia normali să fie reprezentați, iar eu, da, sunt un om de genul acesta.
– Aveți parlamentari specializați pe anumite domenii. Sănătate, de exemplu, sau mediu. Pentru ce veți opta?
– Eu sunt de formație IT-ist, iar acesta este domeniul pe care mă voi axa: digitalizare, debirocratizarea administrației. Agenda parlamentară este destul de vastă, niciun parlamentar nu poate să aibă în vedere doar domeniul lui. Este nevoie de o echipă vastă care să acopere toate domeniile. Eu asta fac de pe acum, am creat o echipă de oameni de diferite domenii, pentru că trebuie să reprezinți oamenii când vine vorba despre orice subiect.
– În ce condiții trebuie să intre USR Plus la guvernare și în ce condiții ar trebuie să refuze guvernarea?
– USR Plus trebuie să ajungă la guvernare, e obligatoriu să ajungem acolo, să ne aducem probleme noastre în fața românilor, pentru asta, da, trebuie să fim la guvernare. În ce condiții? Fără să ne trădăm principiile fundamentale ale noastre: meritocrația, susținerea justiției, statul de drept. Aici vine și următoarea condiție: ne vom alia doar cu partide care respectă aceleași principii ca noi. Nu am intra la guvernare cu cineva care vrea să distrugă justiția, de exemplu, care nu repectă aceste principii fundamentale.
– Prestația lui Dominic Fritz, ales primar al Timișoarei, va avea impact asupra lui Emil Boc și a administrației locale de la Cluj?
– Sper că da în același fel în care USR Plus a avut impact asupra politicii românești, în sensul în care nu a fost la guvernare, am avut procente destul de mici în Parlament, și cu toate acestea doar prin faptul că am existat și ne-am manifestat în spațiul public am avut un impact asupra modului în care partidele aduc proiecte în fața românilor, cum și-au făcut listele acum, la “parlamentare”. Observăm că mulți și-au reîmprospătat listele doar pentru că concurența i-a obligat să facă lucrul ăsta. Sper ca primarii USR Plus aleși în țară să ridice ștacheta, iar modelul lor să fie urmat peste tot, chiar dacă e urmat de PSD, PNL, UDMR și așa mai departe. Nu contează, atâta timp cât oamenii ăștia fac treabă pentru populație…
– Vă dau mai multe nume, vă rog să adăugați la fiecare câte un cuvânt. Ion Iliescu.
– Trădător.
– Traian Băsescu.
– Ipocrizie.
– Victor Ponta.
– Mincinos.
– Dragnea.
– Hoț.
– Dăncilă?
– Ignoranță.
– Dacian Cioloș.
– Competență.
– Emil Boc?
– Populism aș zice.
– Dan Barna?
– Aș merge tot cu competență.
– Radu Molnar.
– Onestitate.
– Sunteți IT-ist. Credeți că ar trebui să existe un minister al tehnologiei informației?
– Da, mie mi se pare că în fiecare minister ar trebui să existe un departament al telecomunicațiilor, al informatizării, al digitalizării. Pentru că fiecare domeniu din țara asta trebuie să beneficieze de pe urma digitalizării și al tehnologizării. Și, da, un minister care să coordoneze toate aceste proiecte este absout necesar.