Plan care revoluționează traficul. Centură cu patru benzi pentru Baciu + legătură auto Florești – Tăietura Turcului

Autor  Ionel Lespuc   în       5 years în urmã     8011 Vizualizări.  

Primăria a lansat în dezbatere publică planul urbanistic zonal (PUZ) care studiază extinderea Muzeului Satului, din Pădurea Hoia, dar și proiectul de parc științific și de transfer tehnologic Tetapolis. Ambele investiții aparțin Consiliului Județean și se întind pe 713.419 metri pătrați. Documentul ajunge că revoluționeze traficul spre Cluj-Napca dinspre Florești, dar mai ales dinspre Baciu, propunând rute noi.

Pădure-parc cu piste de alergare și de biciclete. Rămân și locurile de picnic

Muzeul Satului ar urma să se extindă cu 42 de hectare (și va ajunge astfel la 77), urmând să devină pădure-parc. Va fi dotat cu trasee de ciclism, alergare şi plimbare, zone de picnic și de joacă, dar se vor construi și clădiri folosindu-se arhitectura tradițională a satului românesc. O parte din fonduri ar urma să vină în urma unui parteneriat româno-norvegian.

Pe de altă parte, Tetapolis este un proiect gândit să reunească universitățile și clusterele de IT, pentru a crea idei generatoare de progres. Parcul ar urma să ocupe 78.057 de metri pătrați, la vest de parcul industrial Tetarom I.

PUZ-ul este realizat de o asociere de firme din Cluj și Alba. Documentul arată felul în care ar urma să se dezvolte zona studiată și, așa cum era firesc, regândește circulațiile. Asta pentru că, e limpede pentru toată lumea, traversarea străzii Tăietura Turcului este corvoada zilnică pentru mii de șoferi. De altel, un pasaj auto peste calea ferată în capătul nordic al străzii este în faza studiului de fezabilitate.

Centura Baciului, porțiune cu patru benzi

Revenind la PUZ, acesta trasează noi căi de acces spre pădurea-parc și către Tetapolis.

Est: facilitarea fluxului pietonal și velo din direcția Parcului Cetățuii prin crearea unei pasarele de supratraversare a străzii Tăietura Turcului, pentru circulația auto și velo-pietonala (str. Vântului-str. Nicolae Pătrașcu);

Vest: deschiderea unui acces dinspre Florești (prin modernizarea străzii Nicolae Pătrașcu); deschiderea unui acces dinspre Baciu (prin modernizarea extensiei străzii Hoia cu un drum existent), care asigură acces din sud; deschiderea unui acces dinspre / Pădurea Baciu-Hoia” pe traseul Aleii Muzeului Etnografic.

Nord: crearea a două accesuri din strada Tetarom (cu patru benzi) prin: “strada LEA‘‘ de pe traseul liniei electrice aeriene și “strada Tetapolis”.

Sumarizând, în plan se propun spre modernizare următoarele străzi:

  1. Aleea Muzeului Etnografic; 
  2. Aleea Pădurii Hoia;
  3. Strada Nicolae Pătrașcu* (se propun circulații auto și velo-pietonale noi, care sa completeze traseele existente și să asigure conectivitatea cu rețeaua circulației publice).
  4. Strada Hoia (extensia străzii Hoia existente pe traseul unui drum existent, în sudul zonei Tetarom I);
  5. “Strada LEA” de pe traseul liniei electrice aeriene
  6.  “Strada Tetapolis”**
  7. Promenadă de cornișă;
  8. Pistă velo de cornișă.
*Modernizarea străzii Nicolae Pătrașcu a fost solicitată, în urmă cu câțiva ani, unui investitor privat care dorea să realizeze peste 800 de apartamente deasupra proiectului Donath Park
**Strada Tetarom, cu patru benzi, cu continuare pe Tetapolis, va servi și drept centură a comunei Baciu. Artera va putea prelua o parte din traficul rutier.

Zona Tetarom-Tetapolis-Pădurea-parc ar urma să devină mai accesibilă și în urma realizării unor proiecte existente, dar încă neimplementate, care apar în diverse strategii de dezvoltare a municipiului. Este vorba despre drumul expres “Ocolitoarea Baciu), care apare în planul urbanistic general, și trenul metropolitan, cu stație prevăzută la Tetarom I, ce urmează să fie conectată de oraș prin transport public rutier.

USAMV face un acvariu, CCC, un parc intergalactic

Proiectele Consiliului Județean nu sunt singurele din zonă. USAMV plănuiește să amenajeze un parc cu animale domestice, o stână turistică și un acvariu uriaș, iar Centrul cultural clujean dorește să construiască un parc intergalactic, dacă pădurea Hoia-Baciu este bântuită de extratereștri.

„Avem în zona pădurii Hoia două proiecte extraordinare care sunt destinate publicului clujean, dedicate educaţiei şi culturii. E un proiect al Consiliului Judeţean Cluj şi Muzeului Etnografic al Transilvaniei de extindere a Parcului etnografic Romulus Vuia şi un proiect al Universităţii de ştiinţe agricole şi medicină veterinară de amenajare a unui spaţiu educaţional în care să prezinte moştenirea zootehnică, să spunem, a Transilvaniei, a animalelor care au crescut aici. Practic, sunt două proiecte care reunite vor însemna peste 77 de hectare de spaţiu verde cu amenajări destinate publicului. În acest spaţiu foarte mare sper să putem dezvolta încă două proiecte foarte importante pentru noi, un centru de conservare şi de restaurare a patrimoniului şi un Parc al Etnografiei Intergalactice, extrem de interesant pe plan internaţional, care pleacă de la povestea cu OZN-urile şi fenomenele paranormale din Pădurea Hoia-Baciu şi care îşi propune să îl conducă pe vizitator în diverse spaţii culturale. Valoarea totală a proiectului de extindere depăşeşte 16 milioane de euro şi va fi realizat în câţiva ani”, a declarat, în urmă cu câteva zile, directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, Tudor Sălăgean.

Acum să nu mă întrebați când se vor întâmpla aceste lucruri. Eu v-am prezentat planurile. Ce urmează ține de viteza autorităților și a firmelor care vor câștiga licitațiile de execuție.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.