Puterea vecinului. Avocata a confundat emisferele, dar a câștigat în ședința de urbanism

Autor  Ionel Lespuc   în       1 year în urmã     1796 Vizualizări.  

Avocata a venit în ședința comisiei de urbanism și ne-a zis că blocul de la nord va afecta însorirea casei de la sud. Cum suntem în emisfera nordică, enunțul a fost amuzant. La Melbourne ar fi avut dreptate. Cu toate acestea, speța susținută de doamna avocat și de clienta ei, de un alt avocat și clientul său, a avut câștig de cauză. 

Detalii. Este un proiect de pe Calea Turzii, o clădire propusă cu parter și trei etaje, prezentat marți de arhitectul Mihai Racu. Totul corect, în limitele și chiar sub limitele PUG/certificatului de urbanism. O clădire de birouri, spații comerciale și restaurant la parter. Nimic spectaculos, având în vedere că are front la o arteră de intrare în oraș. Dar în Clujul urbanistic, totul e arbitrar; aici avem “puterea vecinului”.

Vecinii au venit cu susțineri emoționale, “copiii mei nu vor vedea cerul decât dacă se uită în sus”, ne-a spus o anume doamnă Costin, “aduc 100 de avocați și merg la presă”, a amenințat un domn Miclăuș. Și a mers. Chiar dacă le-a spus “când v-ați mutat acolo, știați care sunt prevederile urbanistice pentru terenurile din vecinătate și v-ați asumat”, viceprimarul Dan Tarcea s-a lăsat impresionat. De susțineri sau, poate, de apropierea anului electoral. Știți ce va scrie pe afișe: “oraș pentru oameni, nu pentru profit”.

Să ne amintim că, tot într-o ședință de urbanism, primarul Emil Boc a propus un “referendum al vecinilor”, iarăși în cazul unui proiect care respecta toate normele urbanistice.

Vă arătăm cum stau casele celor care s-au plâns că lângă ei se ridică un bloc cu trei etaje, dar care este „cât două case individuale”, potrivit arhitectului Mircea Crișan. Vedere dinspre terenul unde urmează să se edifice, la un moment dat, mini-clădirea de birouri.


Proiectul nu a fost avizat, trebuie să se întoarcă în CTATU. “Gândiți-vă la o clădire mai suplă”, a spus Tarcea.

Beneficiară este compania DMA Developments, a omului de afaceri Alexandru Domocoș.

6.000

de metri pătrați deține dezvoltatorul imobiliar pe Calea Turzii. Din aceștia, 1.032 de metri pătrați urmează să fie suprafața construită, iar 4.142 de metri pătrați sunt rezervați spațiilor verzi. Se vor planta 49 de arbori, se arată în documentație.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.