Puteam fi mai aproape de cer. Cartierul de turnuri pe care Clujul nu l-a vrut

Autor  Ionel Lespuc   în       3 years în urmã     5191 Vizualizări.  

Clujul pregătește un masterplan pentru zona Bulevardului Muncii, în special pentru fosta platformă industrială CUG. După aprobarea planului, zona ar urma să se dezvolte predictibil. Se vor crea zone industriale, de servicii și de locuire, iar bulevardul ar urma să fie lărgit. De aici a plecat ideea culoarului pentru tramvaie și s-a ajuns brusc la măsura culoarului și pe Splaiului Independenței. Ei bine, pentru nordul Clujului a mai existat un proiect. Vast, detaliat, cu planșe, machetă, animație video, tot ce trebuie. Și pe care Primăria l-a ignorat. A primit numele Downtown Cluj.  

Downtown a fost gândit ca un ansamblu de blocuri de 15-20 de etaje, cu pereți verzi, cu dale la parter, unde ar urma să funcționeze creșe, grădinițe și școli, dar și magazine, cu parcuri și multă vegetație. Arhitecții s-au gândit că aceste clădiri mixte ar putea deveni sediu pentru birourile din Cluj are unor giganți precum Tesla și Google, dar ar putea găzdui și laboratoare ale universităților.

Este o inițiativă a biroului de arhitectură Raum, condus de arhitectul Horațiu Răcășan. “De ce am făcut acest proiect? Pentru că suntem clujeni și pentru că ne pasă”, a spus Răcășan. Macheta fazei I a stat în Primărie vreo doi ani, iar acum tronează pe peretele biroului lui Răcășan.

Downtown Cluj vizează, în faza întâi, transformarea zonelor industriale dintre Nadăș și calea ferată, acolo unde a funcționat fosta fabrică Fimaro și unde se află Remarul, iar în faza a doua spațiul dintre Someș și calea ferată – unde sunt fabricile Unirea, Carbochim, Clujana. Malurile și apa Nadășului ar urma să fie igienizate și transformate în principalul spațiu de recreere.

Proiectul ar trebui, în viziunea arhitecților, să beneficieze de un metrou de suprafață pe calea ferată existentă. Ceea ce existentă la nivel de intenție a municipiului și a fost botezat „trenul metropolitan”.

“Este un studiu pe care l-am făcut în urmă cu trei ani și care a fost în Primărie. Vizează fostele zone industriale aflate la nord de calea ferată, între Nadăș și calea ferată, respectiv între Someș și calea ferată. Este o zonă cu o capacitate cu un mare potențial imobiliar, întrucât rețelele edilitare au capacități industriale. Se pot construi clădiri înalte fără să aducă deservicii vecinilor. Are o accesibilitate excelentă și poate folosi calea ferată pentru mobilitate, ca metrou de suprafață”, a precizat Horațiu Răcășan.

About