PSD sau USR? Alin Tișe: „Dacă nu vom avea fapte concrete, oamenii vor arunca în noi cu pietre pe stradă”

Autor  Tudor Știrbu   în       3 years în urmã     2085 Vizualizări.  

Liberalii clujeni s-au întâlnit în acest weekend pentru a discuta problema arzătoare din partid: se aliază cu PSD sau cu USR pentru a forma un nou guvern? Întrunirea a avut loc online și i-a găsit împreună pe toți „greii” din PNL Cluj. 

Media9 a vorbit în exclusivitate despre acest subiect cu președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe. L-a întrebat „PSD sau USR?” și a cam rămas, după toate insistențele, fără un răspuns concret.

Media9: Domnule președinte, ce decizie ați luat în urma acestor discuții?

Alin Tișe: Eu mi-am exprimat deja poziția în interiorul partidului. Până când partidul nu va lua o decizie la nivel național, luni (azi-n.r), în Biroul Politic Național, n-am ce spune. Aici, la Cluj, am avut o discuție principială cu colegii mei pe diverse teme. Nu decidem noi de la Cluj ce să facă partidul la nivel național.

Dar dumneavoastră, ca președinte de Consiliu Județean și ca vechi membru PNL, ce spuneți: PSD sau USR?

Sigur, eu am o părere, dar n-o pot face publică până când partidul n-o va face în forurile statutare. O s-o expun în interiorul partidului.

Practic, noi, aici, la Cluj, am avut o consultare cu colegii și fiecare și-a expus punctul de vedere, că așa e normal. Doar că nu este o decizie în forurile statutare și câtă vreme nu e, ea nu există.

Dar, până la urmă, ce faceți: mergeți cu PSD sau cu USR?

Eu mi-am prezentat argumentele și contra-argumentele, atât pentru o alianță cu USR, dar și cu PSD. Acuma, decizia de luni se va lua prin vot, iar votul ăsta pe care îl dăm în Biroul Politic Național înseamnă 48 de oameni, care reprezintă partidul.

Noi ne gândim la o guvernare stabilă, care să poată conduce țara asta într-o perioadă de criză economică, dar și sanitară.

Nu uitați că săptămâna trecută au murit, în medie, vreo 490 de români pe zi, care înseamnă cam trei morți pe minut. Avem probleme grave cu lipsa medicamentelor și a oxigenului, cu spitalele arhipline, fără paturi la ATI.

Noi am investit în cele cinci spitale din subordinea Consiliului Județean. Am investit foarte mulți bani, am dat aproape tot bugetul.

Trecem printr-o perioadă foarte dificilă, o situație care necesită rapid o soluție politică, un guvern stabil. Asta e ideea principală.

Revenind, domnule președinte, PSD sau USR?

Astăzi, configurația politică a Parlamentului presupune fie un guvern cu PSD, fie unul cu USR. Că n-avem alte partide, nu putem inventa altele și nu-ți poți imagina o situație care nu există.

Iertați-mă că tot insist, dar dumneavoastră unde v-ați duce: spre centru dreapta sau în USL 2?

Ca primă opțiune, în mod normal, ar fi refacerea coaliției care a existat. Dar dacă ea nu se poate realiza din diferite motive, atunci trebuie să te duci spre varianta a doua, care presupune o guvernare stabilă.

Dacă refuzi, nu există decât varianta anticipatelor. E matematică simplă. În Parlament, asta e configurația: fie faci majoritate cu USR, fie cu PSD. Dacă nu e varianta A, nici varianta B, atunci rămâne varianta C, care sunt alegerile anticipate.

Depinde ce majoritate vom crea. Nu știu ce se va decide luni la București, în Biroul Național. Dacă nu se reușește o majoritate cu USR, n-o să stăm să ne uităm cum țara se prăbușește și să ne pierdem în discuții sterile de doctrină.

Adică trebuie să guvernezi România, nu să te tot întrebi de ce e configurația asta politică. Asta au hotărât românii la vot. E nevoie de un guvern cu oameni credibili indiferent cu cine faci majoritate. Țara necesită măsuri rapide.

Românii așteaptă stabilitate…

De fapt, de asta e vorba, nu despre partide, că partidele pot negocia la nesfârșit. Românii așteaptă un guvern stabil, care să le rezolve problemele, criza asta sanitară… Oamenii asta așteaptă, nu povești.

Dacă nu avem fapte concrete, în curând oamenii o să arunce în noi cu pietre pe stradă, n-o să mai aibă credibilitate partidele democratice și vor câștiga teren partidele extremiste care strigă „Toți la pușcărie!”.

Sau la toți să le tăiem limba că vorbesc cam mult, să le tăiem drepturile și libertățile, că noi, extremiștii, suntem cei mai buni… Da, așa spun, că numai ei au soluția miraculoasă.

În perioada asta își găsesc locul tot felul de extremiști, de ciudați, cu mintea odihnită care ne vând „soluții miraculoase”. Și e foarte periculos! Partidele nu trebuie să dispară, ci trebuie reformate și să facă politică pentru oameni. Așa văd eu lucrurile.

 

 

About