Protestele din România și USR, obiect de studiu european. Fundația Volkswagen oferă un milion de euro
Preambul: În august 2015, eram la Predeal, la o întâlnire a proiectului România Curată. Invitat: Nicușor Dan, cel care conducea Uniți Salvați Bucureștiul (USB). În cadrul discuțiilor, lui Dan i s-a propus să își extindă mișcarea pe care abia o înregistrase ca partid politic la nivel național. Urmau alegeri în 2016. Nicușor Dan nu a fost deloc încântat de idee; propunerea a devenit totuși realitate, USR, nu știu când și cum s-a răzgândit matematicianul bucureștean. Faptul că nu a rezonat cu un partid de nivel național s-a văzut destul de repede; în 2017, avea să demisioneze din funcția de președinte. Sfera lui de interes a fost și a rămas Bucureștiul, unde probabil va candida anul acesta la Primărie din partea dreptei unite.
În familia politică din România, Uniunea Salvați România, dar și PLUS, sunt printre mezini. Cu toate acestea, au devenit deja subiect de studiu, ca partide rezultate din protestele anti-guvernamentale din România.
Dana Silvina Trif, cadru didatic la Facultatea de Studii Politice, Administrative și ale Comunicării (FSPAC), respectiv cercetător al Centrului pentru Studii Internaționale, a anunțat pe Facebook că Universitatea Babeș-Bolyai, ca parte dintr-un consorțiu, a câștigat o finanțare de circa un milion de euro, din partea Fundației Volkswagen, pentru proiectul ProDem. “Munca grea dă rezultate: Volkswagen Stiftung va finanța proiectul nostru – ProDem – Proteste și democrație: modul în care partidele rezultate din proteste, mișcările sociale și cetățenii activi redobândesc Europa (2011-2019) – cu aproximativ 1.000.000 de euro pentru următorii trei ani. Consorțiul nostru este condus de Goethe Universität Frankfurt, iar parteneri sunt: Universitatea Babeș-Bolyai, UIT Copenhaga, City University London și University of Milano. A fost un drum lung și am început pregătirile în octombrie 2018, dar toate eforturile au meritat”.
Universitatea Babeș-Bolyai are doi cercetători implicați în proiect, dr. Dana S. Trif și lect. Toma Burean, director de proiect, ambii de la FSPAC. Responsabilitatea UBB în cadrul proiectului este atât analiza protestelor din România, din perioada 2011-2019 (cu accent pe demonstrațiile din prima parte a anului 2017, de apărare a justiției), cât și a celor din Ungaria. “USR-ul maghiar” se numește Momentum și are o viață mult mai grea decât fratele din România, întrucât Viktor Orban (FIDESZ) este acel lider autoritar care și-a dorit să fie Liviu Dragnea și a eșuat.
“Grupul de cercetare va include aproximativ 17 oameni, inclusivi consilieri științifici, doi tineri cercetători – Henry Rammelt, din Germania (profesor vizitator la SNSPA București) și co-regizor al documentarului “Portavoce”, despre protestele din România ultimului deceniu, și Berk Esen, profesor asistent la Universitatea Bilkent din Ankara, Turcia, expert pe Ungaria. Banii din proiect vor fi gestionați de Goethe Universität și vor finanța salarii pentru poziții nou create, achiziționarea și colectarea datelor (inclusiv sondaje de opinie) și organizări de evenimente”, a detaliat Dana S. Trif, pentru Media9.
Dacă cetățenii activi au redobândit sau nu Europa este o discuție lungă. Chiar. Oare în România simțiți că s-a întâmplat acest lucru?