Prorectorul pentru cercetare, dezvoltare și inovare din cadrul UBB, desemnat interimar în locul profesorului Daniel David. Ce avere are noul rector

Autor  admin   în       3 luni în urmã     4796 Vizualizări.  

Prorectorul pentru cercetare – dezvoltare – inovare și relația cu doctoratele, prof. univ. dr. Adrian Petrușel, preia interimatul la conducerea Universității Babeș Bolyai (UBB) Cluj Napoca, potrivit unui mesaj semnat de Daniel David, publicat pe pagina instituției. Fost rector al UBB, Daniel David a fost desemnat în cursul acestei săptămâni ministrul Educației și Cercetării. 

Cine este noul rector interimar

Adrian-Olimpiu Petrușel este profesor universitar la Facultatea de Matematică și Informatică a Universității Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca, România. Născut la 9 februarie 1963 în Satu Mare (la fel ca și Daniel David – n.r.), a absolvit Facultatea de Matematică și Informatică a UBB în 1986 și a obținut titlul de doctor în matematică în 1994, cu teza „Tehnica punctului fix în teoria operatorilor multivoci și aplicații la incluziuni diferențiale”, sub îndrumarea profesorului Ioan A. Rus, conform CV-ului său.

CV prof. Adrian Petrușel

Ce avere are noul rector al UBB

Conform ultimei sale declarații de avere, depusă în 15 iunie 2024, Adrian-Olimpiu Petrușel deține, alături de soția sa, un teren agricol în județul Satu-Mare, cu o suprafață de 4,66 hectare, un teren intravilan de 1.370 mp în loc. Sălciua de Jos, jud. Alba, trei apartamente în Cluj-Napoca (cu suprafețe de 54 mp, 66 mp, 66 mp), o casă de 69 mp în Sălciua de Jos și două autoturisme. Adrian-Olimpiu Petrușel deține în bănci conturi în valoare de 723.000 de lei, iar ca prorector al UBB a obținut în 2023 venituri de 256.047 de lei, plus 20.100 de lei și 2.500 de euro din alte activități profesionale. 

De-a lungul carierei, Adrian-Olimpiu Petrușel a ocupat diverse poziții academice și administrative în cadrul UBB, inclusiv:

  • Cancelar al Facultății de Matematică și Informatică (2000-2008);
  • Prodecan al aceleiași facultăți (2008-2012);
  • Decan al facultății (2012-2020);
  • Prorector al UBB (din 2020).

În calitate de decan, a contribuit la plasarea Facultății de Matematică și Informatică în topul Shanghai, clasând-o pe locul 150 la nivel mondial, potrivit edupedu.ro.

Activitatea sa științifică se concentrează pe operatori neliniari și ecuații diferențiale, cu un interes deosebit pentru teoria punctului fix, ecuații și incluziuni diferențiale și integrale, precum și sisteme dinamice. A publicat peste 160 de articole științifice indexate Web of Science și a coordonat 15 teze de doctorat în matematică.

Este editor-șef al revistei „Fixed Point Theory” și co-editor-șef al revistei „Fixed Point Theory and Algorithms in Science and Engineering” (Springer). De asemenea, este membru în comitetele editoriale ale mai multor reviste științifice internaționale.

Figurează în lista celor mai influenți 2% oameni de știință la nivel mondial, conform evaluărilor realizate de Universitatea Stanford și SciTech Strategies în perioada 2020-2023.

Foto main: Arhivă personală

 

About