Propunere moderată, spun ei. Blocul înghesuit pe Calea Baciului a primit acordul urbaniștilor
Proiectul care prevede construirea unui imobil cu 35 de apartamente pe Calea Baciului, nr. 72-74, a fost avizat favorabil în ședința CTATU de luni, 24 octombrie, de la Primăria Cluj-Napoca. Cu mici obiecțiuni.
Proiectul cu șase etaje din cartierul Dâmbu Rotund merge mai departe după ce a primit avizul favorabil de la arhitectul șef al municipiului. Asta deși, pe Calea Baciului, chiar și în această zonă, sunt mai tot timpul probleme de trafic.
1.826
de metri pătrați este suprafața totală a terenului intravilan de pe Calea Baciului pe care se va edifica acest imobil.
Proiectul prezentat în Comisia de urbanism se referă la „desființarea unor construcții existente, elaborare PUD și documentație tehnică pentru autorizarea executării lucrărilor de construire imobil mixt (locuințe colective și funcțiuni terțiare, împrejmuire teren, amenajări exterioare, organizare șantier”.
Cele două parcele s-au unificat
„Inițial, a fost vorba de două parcele, fiecare cu câte o construcție pe ea, dar parcelele au fost unificate, obținându-se astfel o proporție potrivită pentru realizarea unui imobil. Construcțiile care au fost pe aceste parcele sunt acum demolate. Pe baza unui acord de reciprocitate s-a stabilit construirea pe calcan, nu pe latura vestică.
Se respectă indicatorii maximali: POT-ul propus este de 26,5 din maximum admis de 40. Avem un CUT de 1,65 din maximum 2 admis. Este vorba de un imobil cu funcțiuni mixte, cu două subsoluri, parter, cinci etaje și etaj retras. Accesul se face pe partea dreaptă pe un culoar de șase metri”, a transmis reprezentanta proiectantului.
Imobil cu balcoane retrase
Viceprimarul Clujului, care a condus ședința CTATU cât timp a lipsit Emil Boc, a întrebat despre servitutea de utilitate publică (prezentă în proiect). „Ce faceți cu ea?”, a fost interesat viceprimarul Tarcea.
„Se dezmembrează și se va dona pentru lărgirea viitoarei străzi. E vorba de o suprafață de 308 metri pătrați”, a spus proiectanta.
„Balcoanele vin peste trotuar sau sunt retrase de la trotuar?”, a mai întrebat Tarcea. „Sunt retrase. Înspre stradă avem o fațadă prevăzută cu logii și o retragere de la aliniament de 3 metri peste care nu intervenim cu alte elemente urbanistice”, a răspuns proiectanta.
Arh. Andreea Mureșan, membră în Comisia de urbanism, a cerut ca suprafața care va fi transferată domeniului public cu titlul gratuit să fie specificat pe planșă. Recomandarea a fost însușită de către proiectant.
Propunerea moderată
Dan Tarcea a remarcat faptul că proiectul vine cu o recomandare de „propunere moderată” și l-a întrebat pe arhitectul șef al municipiului despre ce este vorba.
„Propunerea moderată vine din avizul preliminar al comisiei de siguranță a circulației. Adică, <de principiu dau, dar să ne îndreptăm către o soluție moderată sau chiar minimală în privința circulației>. Ne referim la numărul de mașini și implicit la numărul apartamentelor generatoare de mașini”, a explicat Daniel Pop, arhitectul șef al municipiului Cluj-Napoca.
Proiectanta a explicat, la rândul ei, că numărul locurilor de parcare pentru acest imobil a fost redus de la 50 la 42 și că procentul de ocupare al terenului s-a redus și el de la 30 la 26,5 în urma discuției avută în precedenta ședință de urbanism.
Arhitectul șef a mai recomandat revizuirea fațadei cu balcoanele în trepte și o retragere cu 2 metri în spate față de clădirea învecinată. Un alt membru al comisiei de urbanism a intervenit la finalul dezbaterii pe acest punct pentru ca în memoriu să fie precizat faptul că partea de fațade nu vor suferi modificări ulterioare prin închideri.
Proiectantul și-a însușit recomandarea. Dan Tarcea a mai cerut ca în memoriu să fie specificat și numărul arborilor și specia din care aceștia provin. Proiectul a fost avizat favorabil în ședința CTATU și trece în următoarea etapă.
Imobil cu 2 suboluri, parter și 6 etaje
Ce se va construi pe Calea Baciului, nr. 72-74: proiectantul propune construirea unui imobil mixt de locuințe colective și funcțiuni terțiare, cu regim de înălțime 2S+P+5+1R. Accesul auto și pietonal va fi realizat de pe Calea Baciului.
Conform documentației, zona analizată este complet echipată edilitar. Amplasamentul studiat are posibilitatea de branșament la rețeaua publică de apă, canal, electricitate, telefonie și salubritate, toate utilitățile aflându-se în zona parcelei.
Distanța față de clădirile existente pe parcelele vecine:
- latura nordică – proprietate privată – nu este cazul;
- latura estică – proprietate privată – 11.70 metri;
- latura sudică – stradă – nu este cazul;
- latura vestică – proprietate privată – 1,75 metri.
Accesul auto și pietonal va fi realizat din strada Calea Baciului, din partea sudică a parcelei. Locurile de parcare vor fi organizate suprateran și subteran.
452,40
de metri pătrați este suprafața totală a spațiilor verzi propuse.
Suprafața reprezintă un minimum de 30% din totalul parcelei. Beneficiarul acestei investiții este s.c. Core Entity s.r.l. din Cluj, care le aparține lui Cosmin Boca și Dan Toșa. Pe alte firme sau pe persoană fizică, „duetul” Cosmin Boca – Ioan Toșa a construit mai multe blocuri, inclusiv cele de pe strada Vânătorului, care se văd de jos, din Grigorescu, și care au fost contestate în instanță de locuitorii din zonă.
Proiectantul lucrărilor este biroul SQM Arhitectură s.r.l. Cluj-Napoca.